PYSZNE BARANKI I JAJKA WIELKANOCNE + FILMIK

25 mar 2021
data:post.title
Baranki i jajeczka z ciasta babkowego są pyszną ozdobą koszyczka i stołu wielkanocnego. Łatwe w przygotowaniu , efektowne a co najważniejsze można je upiec wcześniej i zamrozić. 



SKŁADNIKI : 
  • 4 jajka 
  • 1/2 szklanka cukru 
  • 1 cukier waniliowy 
  • 200 g masła rozpuszczonego 
  • 200 ml gęstej śmietany  18 % 
  • 200 g mąki pszennej tortowej 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
PRZYGOTOWANIE : 
  1. Jajka przekładamy do miski, dodajemy cukry i chwilkę mieszamy rózgą. Następnie wlewamy rozpuszczone, ostudzone masło i śmietanę. Mieszamy, na końcu wsypujemy mąki i proszek do pieczenia. Mieszamy. 
  2. Ciastem napełniamy formy do baranków lub jajeczek. 
  3. Pieczemy około 35 minut, w temperaturze 180 % C, termoobieg. 
  4. Baranki i jajeczka po upieczeniu można dowolnie udekorować, ja posypałam cukrem pudrem.
  5. Są wyjątkowo smaczne. Polecam. 
                                  Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ; 



 

Prześlij komentarz