Baranki i jajeczka z ciasta babkowego są pyszną ozdobą koszyczka i stołu wielkanocnego. Łatwe w przygotowaniu , efektowne a co najważniejsze można je upiec wcześniej i zamrozić.
SKŁADNIKI :
- 4 jajka
- 1/2 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 200 g masła rozpuszczonego
- 200 ml gęstej śmietany 18 %
- 200 g mąki pszennej tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- Jajka przekładamy do miski, dodajemy cukry i chwilkę mieszamy rózgą. Następnie wlewamy rozpuszczone, ostudzone masło i śmietanę. Mieszamy, na końcu wsypujemy mąki i proszek do pieczenia. Mieszamy.
- Ciastem napełniamy formy do baranków lub jajeczek.
- Pieczemy około 35 minut, w temperaturze 180 % C, termoobieg.
- Baranki i jajeczka po upieczeniu można dowolnie udekorować, ja posypałam cukrem pudrem.
- Są wyjątkowo smaczne. Polecam.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz