Pyszny sernik krakowski z cudowną kratką z ciasta. Bez dodatków jak rodzynki i skórka pomarańczowa. 
SKŁADNIKI : 
           CIASTO :
- 3 żółtka
 - 200 g masła
 - 5 łyżek cukru pudru
 - 3 szklanki mąki pszennej ( szklanka 150 g )
 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 1 łyżka gęstej śmietany ( gdyby ciasto nie chciało się skleić )
 
         SER : 
- 6 białek
 - 3 żółtka
 - 1 szklanka cukru
 - 1 szklanka mleka 3/2 % ( 250 ml )
 - 1 kg, mielonego sera półtłustego
 - 2 budynie waniliowe bez cukru po 40 g
 
- Z podanych składników zagniatamy ciasto i większą część rozkładamy na dnie blaszki 25 /30 cm.
 - Białka ubijamy ze szczyptą soli i odkładamy. W misie miksujemy żółtka z cukrem, następnie dodajemy mleko, ser i budynie, mieszamy. Na koniec dokładamy białka i ponownie mieszamy.
 - Wylewamy ser na ciasto ( nie podpiekamy ciasta ).
 - Z reszty ciasta robimy paski i wykładamy na wierzch sernika.
 - Całość pieczemy 1 godzinę w temperaturze 180 % około 15 minut i temperaturę zmniejszamy do 160 -170 % C, i uważamy aby sernik się nie przypiekł.
 - Po wyłączeniu piekarnika sernik studzimy 1 -2 godziny przy uchylonych drzwiczkach.
 - Podajemy ciasto po całkowitym ostudzeniu.
 - Smacznego.
 
                              Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ; 














Prześlij komentarz