Pyszny sernik krakowski z cudowną kratką z ciasta. Bez dodatków jak rodzynki i skórka pomarańczowa.
SKŁADNIKI :
CIASTO :
- 3 żółtka
- 200 g masła
- 5 łyżek cukru pudru
- 3 szklanki mąki pszennej ( szklanka 150 g )
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka gęstej śmietany ( gdyby ciasto nie chciało się skleić )
SER :
- 6 białek
- 3 żółtka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mleka 3/2 % ( 250 ml )
- 1 kg, mielonego sera półtłustego
- 2 budynie waniliowe bez cukru po 40 g
- Z podanych składników zagniatamy ciasto i większą część rozkładamy na dnie blaszki 25 /30 cm.
- Białka ubijamy ze szczyptą soli i odkładamy. W misie miksujemy żółtka z cukrem, następnie dodajemy mleko, ser i budynie, mieszamy. Na koniec dokładamy białka i ponownie mieszamy.
- Wylewamy ser na ciasto ( nie podpiekamy ciasta ).
- Z reszty ciasta robimy paski i wykładamy na wierzch sernika.
- Całość pieczemy 1 godzinę w temperaturze 180 % około 15 minut i temperaturę zmniejszamy do 160 -170 % C, i uważamy aby sernik się nie przypiekł.
- Po wyłączeniu piekarnika sernik studzimy 1 -2 godziny przy uchylonych drzwiczkach.
- Podajemy ciasto po całkowitym ostudzeniu.
- Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz