Smaczny, delikatny biszkopt przełożony masą orzechową. Smaczny i orzechowy.
SKŁADNIKI :
- 300 g orzechów włoskich + 3 łyżki cukru i 220 ml mleka
- 600 ml śmietany 30 %
- 2 śmietanexy
- 2 łyżki żelatyny spożywczej
- 2 cukry waniliowe
- 400 g masy kajmakowej
- 250 g mascarpone
- herbata 1/2 szklanki +2 łyżeczki cukru
- 100 ml orzechówki
PRZYGOTOWANIE :
- Biszkopt z tego przepisu ; BISZKOPT
- Orzechy mielimy i odkładamy szklankę, resztę zagotowujemy z mlekiem i cukrem, odkladamy do ostudzenia.
- Zimną śmietanę wlewamy do misy robota. Wsypujemy cukier waniliowy i miksujemy aż śmietana się ubije, wsypujemy śmietanex i jeszcze chwilkę ubijamy.
- Dodajemy mascarpone, kajmak i ostudzone orzechy, wszystko mieszamy.
- Do masy dodajemy również wymieszaną żelatynę z wrzątkiem ( całość musi być ostudzona )
- Masę teraz chłodzimy w lodówce kilka minut aż zacznie tężeć.
- Biszkopt namaczamy herbatką wymieszaną z orzechówką, Przekładamy go masą i smarujemy również boki ciasta, dekorujemy według uznania.
- Tort chłodzimy kilka godzin w lodówce, smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Zrobiłam i muszę przyznać że tort faktycznie jest przepyszny👌👍🙂
OdpowiedzUsuń