PTYSIE Z ŚMIETANĄ I TRUSKAWKAMI

07.02.2013
data:post.title


                                         SKŁADNIKI:  na 35-45 małych ptysi

  • 1 szklanka wody
  • 1/2 kostki margaryny
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
                                              MASA:
  • 2 kubki śmietany 30%  (200 ml)
  • 2 cukry waniliowe
  • 1 duża  łyżka  żelatyny( rozpuszczona w 4-6 łyżkach ciepłej  wody)
  • 2 serki waniliowe (200 ml)
                                 Dodatkowo:
  • drzem truskawkowy
  • cukier puder lub płynna czekolada
  • papier do pieczenia
Wodę i margarynę,zagotowujemy. Gdy margaryna się rozpuści dodajemy mąkę i energicznie mieszamy aż składniki się połączą.Odstawiamy masę do ostygnięcia.Po przestygnięciu do masy dodajemy jajka i mikserem lub trzepaczką mieszamy aż składniki się dokładnie połączą,uzyskamy masę gęstego,klejącego ciasta.
Tak przygotowane ciasto nakładamy szprycą lub łyżką (małe porcję) na blachę wyłożoną papierem.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200*C,pieczemy ptysie około 15-20 minut.
Wyciągamy,zostawiamy aż przestygną.

Śmietany (bardzo zimne)wlewamy do wysokiego naczynia.Miksujemy na najwyższych obrotach do momentu uzyskania sztywności,dodajemy cukier waniliowy i dalej miksujemy,następnie wlewamy namoczoną żelatynę,miksujemy, na sam koniec serek waniliowy.
Śmietanę chłodzimy w lodówce(powinna ładnie zastygnąć).
Ptysie przecinamy,smarujemy dżemem truskawkowym,nakładamy po łyżce gęstej  śmietany.Układamy je na papierze,pudrujemy lub ozdabiamy płynną czekoladą.
Smacznego!

MARIOLA




10 komentarzy

  1. Ale pyszociuciuciuchne

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie wyglądają:) ale wszędzie dzisiaj słodkości:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Poproszę jednego, albo dwa..., u mnie rogaliki migdałowe(kuchnia lidla:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ooo tak! ja poproszę takiego ptysia, a może dwa...ewentualnie siedem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się że moje ptysie mają takie uznanie:)oczywiście zapraszam na pyszne ptysie;

      Usuń
  5. Te ptysie są przepyszne! Bez porównania z takimi z piekarni :). Zrobiłam je ostatnio - 3 dziewczyny i 20 ptysiów poszło w jedno popołudnie! Pragnę dorzucić tylko jedno, że mi wyszło ich łącznie ~50 i przez to zbrakło kremu, chociaż wszystko robiłam wg przepisu, toteż polecam zrobienie podwójnej porcji! ;)
    Dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)poprawię przepis,chociaż moje ptysie były większe i dlatego wyszło ich mniej:)

      Usuń
  6. Mi też wyszły chociaż może nie tak śliczne :) za to krem i śmietanę całkiem zbabrałam :P ale synek i tak się zajadał :) ja do swoich pod bitą śmietanę dałam jeszcze nutellę :) Pychotka! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Następnym razem z pewnością wyjdą piękniejsze,moje dzieci również je uwielbiają :)

      Usuń