SKŁADNIKI: dla dwóch osób
- 800 g pstrąga łososiowego w płatach
- 1/2 części pora pokrojonego w cienkie paseczki
- sok z 1/2 cytryny
- 2 ziemniaki obrane, pokrojone w kostkę
- 1/4 korzenia selera obranego pokrojonego w kostkę
- 1 łyżeczka musztardy
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżeczka miodu
- 100 g masła
- 100 ml oliwy
- bazylia, imbir
- W garnku rozpuszczamy połowę masła, dodajemy ziemniaki i seler, doprawiamy solą i pieprzem, podduszamy 2-3 minuty. Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości, odcedzamy, ubijamy lub miksujemy blenderem. Odstawiamy.
- Płaty pstrąga oczyszczamy, ściągamy delikatnie skórę. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem.
- Pokrojony por przekładamy do miski, zalewamy oliwą, dodajemy starty imbir, połowę soku z cytryny i mieszamy.
- Kawałki ryby kładziemy na foli aluminiowej (każdy osobno), dodajemy po dużej łyżce marynowanego pora, kawałku masła i zawijamy szczelnie saszetki. Pieczemy w piekarniku lub opiekaczu 15-20 minut w temperaturze 180 * C.
- Resztę soku z cytryny, miód, musztardę i listki bazylii miksujemy (ucieramy) dolewając oliwę, sos musi mieć konsystencję jogurtu.
- Na talerz układamy puree , pstrąga, posypujemy kawałkami pory, polewamy sosem.
Wygląda pięknie. chętnie spróbuję tej ryby ;D
OdpowiedzUsuńuwielbiam ryby!
OdpowiedzUsuńa Twoja propozycja wygląda pysznie
widziałam taką rybę ostatnio w sklepie ale jakoś sceptycznie podeszłam do jej kupna, tak patrzę na Twoje danie to zaczynam żałować, że jej nie kupiłam:D
OdpowiedzUsuńAle pycha rybka, skorzystałam na promocji w lidlu i też kupiłam pstrąga, Twój wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńPor jest męski! Więc nie "marynowanej pory" tylko marynowanego pora!
OdpowiedzUsuńChyba zacznę gotować bez pora :)
UsuńBez pora to już nie to samo... Poza tym zapomniałem dodać, że przepis super!
UsuńRównież uwielbiam ten przepis na pstrąga łososiowego z porem :)
Usuń