- 1 królik
- 1 cebula
- 250 ml bulionu z kostki rosołowej
- sól, pieprz, rozmaryn, słodka papryka do smaku
- liść laurowy, ziele angielskie
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 200 ml śmietany 30 %
- 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
- 150 g kaszki kukurydzianej
- 2 szklanki wody z dodatkiem jarzynki
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
- oliwa do podpieczenia
Królika dzielimy na porcje, przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. W głębokiej patelni, (brytfance) podsmażamy mięso na maśle, aby się zrumieniło. Dodajemy zmiażdżony czosnek, liść laurowy, odrobinę rozmarynu, ziele i pokrojoną cebulę. Zalewamy mięso bulionem, dusimy pod przykryciem 20-30 minut od czasu do czasu mieszając.
W garnku zagotowujemy wodę z masłem i jarzynką, wsypujemy kaszkę, zmniejszamy gaz i energicznie mieszamy aby się nie przypaliła, chwilkę gotujemy aż kaszka się ugotuje.
Kaszkę przekładamy na głęboki talerz i odstawiamy aż ostygnie i zgęstnieje.
Zimną polentę kroimy na kawałki i podpiekamy na oliwie.
Królika przekładamy na talerz, podajemy z polentą i surówką.
Smacznego!
krolika jeszcze nie jadłam :) ale całość jako potrawa wygląda wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńMięso królika jest bardzo smaczne,delikatne,kruche i wilgotne,krótko się je piecze i to cały plus,polecam:)
UsuńTez zakupiłam króliczka i zaraz będe piekła :-)
OdpowiedzUsuńteż jeszcze królika nie jadłam (chyba, że pasztet z niego), i też kusi mnie ta oferta lidla, ale nie wiem czy będę miała czas go zrobić:( smakowicie wygląda:)
OdpowiedzUsuńopcja na zakup królika w lidlu bardzo mi się podoba :) może upichcę, bo nigdy nie jadłam, a wygląda naprawdę smakowicie:)
OdpowiedzUsuńRównież skusiłam się na królika w lidlu, fajna oferta, mięsko wyszło pyszne i delikatne, fajny pomysł z podsmażeniem polenty:)
OdpowiedzUsuńTeż zaraz lecę do Lidla
OdpowiedzUsuńto musi być puchociuciuciuciuchne
Dars