BISZKOPT:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 i 1/2 łyżki octu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 kubki śmietany 30% (200 ml)
- 2 cukry waniliowe
- 1 łyżka cukru
- 1 1/2 łyżeczki żelatyny namoczonej w 1/4 szklanki wody (lub dwa śmietanfixy)
- 1 kubek śmietany 30 % (200 ml)
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki żelatyny (lub 1 śmietanfix)
- 1 łyżeczka ciemnego kakao
- wiśnie drylowane słodkie jeden słoik lub dżem wiśniowy
- 1 szklanka herbaty z cytryną
- 7 wafelków do lodów
PRZYGOTOWANIE BISZKOPTU:
Białka ubijamy na sztywno,dodajemy cukier i dalej ubijamy.Żółtka mieszamy w miseczce z octem i proszkiem do pieczenia( żółtka raptownie zaczną rosnąc) dodajemy je do piany,mieszamy.Wsypujemy mąki,delikatnie mieszamy i wlewamy ciasto do tortownicy(tortownicę smarujemy oliwą i posypujemy bułka tarta).
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 160 * C,przez 30 minut.Po upieczeniu lekko uchylamy drzwiczki od piekarnika i studzimy biszkopt.
Ciasto kroimy na trzy blaty.
Ciasto kroimy na trzy blaty.
Śmietanę wlewamy do wysokiego naczynia z cukrem i cukrem waniliowym,ubijamy na sztywno,wlewamy namoczoną żelatynę,mieszamy.
PRZEKŁADANIE:
- Pierwszy biszkopt kładziemy na talerz(tortownicę),nasączamy herbatą,kładziemy wiśnie i częśc bitej śmietany.
- Na to drugi biszkopt,nasączamy herbatą,wiśnie,śmietana czekoladowa(zostawiamy trochę do dekoracji).
- Kładziemy trzeci biszkopt,nasączamy,bita śmietana,wygładzamy wierzch i boki.
- Wafelki kroimy na pół,przyklejamy do boków ciasta.
- Dekorujemy tort resztą bitej śmietany(używam szprycy cukierniczej) i ozdabiamy pozostałymi wiśniami.
Obłędnie wygląda, pierwszy raz widzę taki brzeg z wafelków do lodów.
OdpowiedzUsuńAleż fantaazyjny :)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł na dekorację:)
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować patent na wafelki do lodów, do deserów też kupuję śmietankę Pilos, szybko się ubija:)
OdpowiedzUsuńExtra
OdpowiedzUsuńCoś rewelacyjnego,jak zrobię to zaproszę na kawałek torta z kawą!
OdpowiedzUsuń