TORT Z BITĄ ŚMIETANĄ I WIŚNIAMI

24.02.2013
data:post.title
Tort z ciasta biszkoptowego z dodatkiem bitej śmietany i słodkich wiśni.Doskonały zarówno na wyjątkowe okazje jak i na co dzień.Bardzo dobry i prosty w przygotowaniu :)


                                        BISZKOPT:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 i 1/2 łyżki octu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

                                 BITA ŚMIETANA:
  • 2 kubki śmietany 30% (200 ml)
  • 2 cukry waniliowe
  • 1 łyżka cukru
  • 1 1/2  łyżeczki żelatyny namoczonej w 1/4 szklanki wody (lub dwa śmietanfixy)
                                BITA ŚMIETANA     CZEKOLADOWA:
  • 1 kubek śmietany 30 % (200 ml)
  • 1 cukier waniliowy 
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki żelatyny (lub 1 śmietanfix)
  • 1 łyżeczka ciemnego kakao
                              DODATKOWO:
  • wiśnie drylowane słodkie jeden słoik lub dżem wiśniowy
  • 1 szklanka herbaty z cytryną
  • 7 wafelków do lodów


               PRZYGOTOWANIE BISZKOPTU:
Białka ubijamy na sztywno,dodajemy cukier i dalej ubijamy.Żółtka mieszamy w miseczce z octem i proszkiem do pieczenia( żółtka raptownie zaczną rosnąc) dodajemy je do piany,mieszamy.Wsypujemy mąki,delikatnie mieszamy i wlewamy ciasto do tortownicy(tortownicę smarujemy oliwą i posypujemy bułka tarta).
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 160 * C,przez 30 minut.Po upieczeniu lekko uchylamy drzwiczki od piekarnika i studzimy biszkopt.
Ciasto kroimy na trzy blaty.

Śmietanę wlewamy do wysokiego naczynia z cukrem i cukrem waniliowym,ubijamy na sztywno,wlewamy namoczoną żelatynę,mieszamy.
Śmietanę czekoladową ubijamy tak samo jak waniliową tylko w osobnym naczyniu.  
                                PRZEKŁADANIE:
  • Pierwszy biszkopt kładziemy na talerz(tortownicę),nasączamy herbatą,kładziemy wiśnie i częśc bitej śmietany.
  • Na to drugi biszkopt,nasączamy herbatą,wiśnie,śmietana czekoladowa(zostawiamy trochę do dekoracji).
  • Kładziemy trzeci biszkopt,nasączamy,bita śmietana,wygładzamy wierzch i boki.
  • Wafelki kroimy na pół,przyklejamy do boków ciasta.
  • Dekorujemy tort resztą bitej śmietany(używam szprycy cukierniczej) i ozdabiamy pozostałymi wiśniami.

6 komentarzy

  1. Obłędnie wygląda, pierwszy raz widzę taki brzeg z wafelków do lodów.

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomysł na dekorację:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę wypróbować patent na wafelki do lodów, do deserów też kupuję śmietankę Pilos, szybko się ubija:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Coś rewelacyjnego,jak zrobię to zaproszę na kawałek torta z kawą!

    OdpowiedzUsuń