PIEROGI Z KAPUSTĄ I KIEŁBASĄ

11 lut 2013
data:post.title
Pierogi są bardzo lubiane a cały ich sekret tkwi w dobrym cieście i farszu. Dzisiaj przygotowałam pierogi z kapustą kiszoną i mieloną kiełbasą. Wyszły bardzo pyszne, polecam.


                                                                       SKŁADNIKI:
  • 1 kg mąki pszennej
  • 3 szklanki ciepłej wody 
  • 5 łyżek oleju 
  • 1 jajko
  • mąka do podsypywania ciasta
                                                                            FARSZ:
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 0,5 kg kiełbasy śląskiej
  • liśc laurowy, ziele angielskie
  • pieprz do smaku
  • 1 duża cebula
                                                                PRZYGOTOWANIE : 
  1. Mąkę wysypujemy na stolnicę, wbijamy jajko, wlewamy olej i zagniatając dolewamy wody tyle aż uzyskamy jednolite, zwarte ciasto.
  2. Zostawiamy je aby odpoczęło, przykryte folią spożywczą na około 20 minut.
  3. Kapustę gotujemy z zielem, liściem do miękkości, odcedzamy, wyciskamy nadmiar wody i drobno kroimy.
  4. Kiełbasę mielimy maszynka do mięsa, dodajemy do kapusty i drobno pokrojoną cebulę. Przyprawiamy do smaku pieprzem, odrobiną soli, mieszamy.
  5. Techniki robienia pierogów są różne, niektórzy używają maszynki, lub wałkują placki i wycinają kółka, ale ja wolę tradycyjny sposób.
  6.  Ciasto dzielimy na cztery części, wałkujemy je rękoma do uzyskania wałków które kroimy na małe kawałki. 
  7. Małe kawałki ciasta obtaczamy w mące, wałkujemy na placki nie zbyt cienkie bo ciasto jeszcze się rozciągnie po dodaniu farszu.
  8. Na każdy placek nakładamy łyżeczkę farszu i zlepiamy brzegi.
  9. Wodę zagotowujemy w dużym garnku z łyżką soli, na wrzątek wrzucamy partiami po około 20 pierogów i gotujemy 4-5 minut od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię wody.
  10. Odcedzamy, wykładamy osobno na talerze (unikniemy sklejenia).  Podajemy podsmażone na oliwie lub okraszone cebulką.
  11. Smacznego!



3 komentarze

  1. Uwielbiam pierogi! Zgadzam się co do ciasta - w nim cały sekret.
    Ja robię ciasto nieco inaczej - i muszę przyznać, że nigdy się na swoim przepisie nie zawiodłam.

    Ale Twój też chętnie wypróbuję.

    Pozdrawiam i zapraszam do mnie. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. z takim nadzieniem z kiełbasy nie jadłam jeszcze pierogów, pysznie wyglądają, bardzo lubię pierogi:)

    OdpowiedzUsuń