- 1 kg mąki pszennej
- 3 szklanki ciepłej wody
- 5 łyżek oleju
- 1 jajko
- mąka do podsypywania ciasta
- 1 kg kapusty kiszonej
- 0,5 kg kiełbasy śląskiej
- liśc laurowy, ziele angielskie
- pieprz do smaku
- 1 duża cebula
PRZYGOTOWANIE :
- Mąkę wysypujemy na stolnicę, wbijamy jajko, wlewamy olej i zagniatając dolewamy wody tyle aż uzyskamy jednolite, zwarte ciasto.
- Zostawiamy je aby odpoczęło, przykryte folią spożywczą na około 20 minut.
- Kapustę gotujemy z zielem, liściem do miękkości, odcedzamy, wyciskamy nadmiar wody i drobno kroimy.
- Kiełbasę mielimy maszynka do mięsa, dodajemy do kapusty i drobno pokrojoną cebulę. Przyprawiamy do smaku pieprzem, odrobiną soli, mieszamy.
- Techniki robienia pierogów są różne, niektórzy używają maszynki, lub wałkują placki i wycinają kółka, ale ja wolę tradycyjny sposób.
- Ciasto dzielimy na cztery części, wałkujemy je rękoma do uzyskania wałków które kroimy na małe kawałki.
- Małe kawałki ciasta obtaczamy w mące, wałkujemy na placki nie zbyt cienkie bo ciasto jeszcze się rozciągnie po dodaniu farszu.
- Na każdy placek nakładamy łyżeczkę farszu i zlepiamy brzegi.
- Wodę zagotowujemy w dużym garnku z łyżką soli, na wrzątek wrzucamy partiami po około 20 pierogów i gotujemy 4-5 minut od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię wody.
- Odcedzamy, wykładamy osobno na talerze (unikniemy sklejenia). Podajemy podsmażone na oliwie lub okraszone cebulką.
- Smacznego!
Uwielbiam pierogi! Zgadzam się co do ciasta - w nim cały sekret.
OdpowiedzUsuńJa robię ciasto nieco inaczej - i muszę przyznać, że nigdy się na swoim przepisie nie zawiodłam.
Ale Twój też chętnie wypróbuję.
Pozdrawiam i zapraszam do mnie. :)
PYSZNE..
OdpowiedzUsuńz takim nadzieniem z kiełbasy nie jadłam jeszcze pierogów, pysznie wyglądają, bardzo lubię pierogi:)
OdpowiedzUsuń