SKŁADNIKI: na tortownicę
- 150 g margaryny
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 duże łyżki ciemnego kakao
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- 3/4 szklanki cukru
- 6 jaj
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
- 2 łyżki mleka
- płatki migdałowe do posypania (niekoniecznie)
PRZYGOTOWANIE :
Margarynę, gorzką czekoladę, kakao podgrzewać w garnku do momentu rozpuszczenia się. Przestudzić.
Żółtka z cukrem utrzeć na puch, mieszając dodajemy przestudzoną masę czekoladową, wsypujemy mąkę z proszkiem, mieszamy najlepiej mikserem, na koniec ubite białka i lekko łączymy składniki.
Tortownicę wysmarować masłem, wysypać bułką tartą, następnie wlać masę czekoladową.
Piec w nagrzanym piekarniku do 160-170 * C, przez 40 minut.
Studzimy ciasto przy lekko uchylonym piekarniku. Ciasto rośnie wysokie, jednak po upieczeniu opada co nie wpływa na jego smak i wygląd.
Czekoladę mleczną połamać, dodać mleko, podgrzewając mieszać do momentu rozpuszczenia czekolady.
Jeszcze ciepłe ciasto polewamy płynną czekoladą, posypujemy płatkami migdałów. Smacznego.
Spróbuję , wydaję się prosty ,a le jaki wyjdzie to nie wiem :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym taką sporą porcję tego ciacha, ja zawsze polewę robię z lidlowskiej czekolady, jest pyszna:)
OdpowiedzUsuńale pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się baaaardzo zachęcająco, zwłaszcza z tą spływającą polewą...:)
OdpowiedzUsuńByłam w lidlu i właśnie mają czekoladę Fin Carre w promocji, jutro też zrobie ciasto czekoladowe:)
OdpowiedzUsuńpo prostu palce lizać;)
OdpowiedzUsuńjutro bede robic to cudenko ciekawe jak wyjdzie :-)
OdpowiedzUsuńpieklam dzisiaj rano zamiast margaryny dalam maslo i czekolady z alpen gold. ciasto wyszlo pyszne nawet smakuje mojej 4-letniej corce. dziekuje za super przepis
OdpowiedzUsuńCieszę się ze smakowało,ja również uwielbiam to pyszne ciacho czekoladowe.
Usuńwreszcie prawdziwie czekoladowe ciasto ! wyszło baaardzo smaczne
OdpowiedzUsuńRównież je uwielbiam :) życzę smacznego
Usuń