CIASTO MOCNO CZEKOLADOWE

17.02.2013
data:post.title
Ciasto bardzo proste w przygotowaniu, w smaku mocno czekoladowe, puszyste i wilgotne w środku. Dla tych co uwielbiają czekoladę i wypieki z kakaem to ciasto powinno przypaść do smaku, dla mnie jest idealne:)


                                                      SKŁADNIKI: na tortownicę
  • 150 g margaryny
  • 100 g gorzkiej czekolady 
  • 2 duże łyżki ciemnego kakao
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 6 jaj
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
                                                                      POLEWA:
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 2 łyżki mleka
  • płatki migdałowe do posypania (niekoniecznie)
                                                                       
                                                                PRZYGOTOWANIE : 

Margarynę, gorzką czekoladę, kakao podgrzewać w garnku do momentu rozpuszczenia się. Przestudzić.
Żółtka z cukrem utrzeć na puch, mieszając dodajemy przestudzoną masę czekoladową, wsypujemy mąkę z proszkiem, mieszamy najlepiej mikserem, na koniec ubite białka i lekko łączymy składniki.
Tortownicę wysmarować masłem, wysypać bułką tartą, następnie wlać masę czekoladową.
Piec w nagrzanym piekarniku do 160-170 * C, przez 40 minut.
Studzimy ciasto przy lekko uchylonym piekarniku. Ciasto rośnie wysokie, jednak po upieczeniu opada co nie wpływa na jego smak i wygląd.
Czekoladę mleczną połamać, dodać mleko, podgrzewając mieszać do momentu rozpuszczenia czekolady.
Jeszcze ciepłe ciasto polewamy płynną czekoladą, posypujemy płatkami migdałów. Smacznego.

12 komentarzy

  1. Spróbuję , wydaję się prosty ,a le jaki wyjdzie to nie wiem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zjadłabym taką sporą porcję tego ciacha, ja zawsze polewę robię z lidlowskiej czekolady, jest pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda bardzo smakowicie ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. Prezentuje się baaaardzo zachęcająco, zwłaszcza z tą spływającą polewą...:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Byłam w lidlu i właśnie mają czekoladę Fin Carre w promocji, jutro też zrobie ciasto czekoladowe:)

    OdpowiedzUsuń
  6. jutro bede robic to cudenko ciekawe jak wyjdzie :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. pieklam dzisiaj rano zamiast margaryny dalam maslo i czekolady z alpen gold. ciasto wyszlo pyszne nawet smakuje mojej 4-letniej corce. dziekuje za super przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się ze smakowało,ja również uwielbiam to pyszne ciacho czekoladowe.

      Usuń
  8. wreszcie prawdziwie czekoladowe ciasto ! wyszło baaardzo smaczne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Również je uwielbiam :) życzę smacznego

      Usuń