SKŁADNIKI :
- 2 szklanki mąki tortowej
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
- odrobina ciepłej wody do zagniecenia ciasta
Ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy bardzo cienko,podsypując je mąką.
Ja używam maszynki do makaronu,ciasto uzyskuje cienkość 3 minimetrów.Pasy ciasta zostawiam na kilka minut aby podeschło.
Ja używam maszynki do makaronu,ciasto uzyskuje cienkość 3 minimetrów.Pasy ciasta zostawiam na kilka minut aby podeschło.
Po tym czasie tniemy makaron,lekko go podrzucając i podsypując mąką aby się nie skleiło.
W dużym garnku zagotowujemy wodę z łyżką soli i łyżką oliwy.Wrzucamy makaron,gotujemy 2 minuty po wypłynięciu.Odcedzamy,płuczemy zimną wodą,przekładamy do miski.
Smacznego.
Smacznego.
Kochana tez robie domowy co niedziele,i nie wyobrazam sobie rosołku bez niego.
OdpowiedzUsuńDawno nie robiłam makaronu...muszę to nadrobic..
OdpowiedzUsuńAleż to pysznie wygląda :) Dziękuje za wzięcie udziału w akcji.
OdpowiedzUsuń