SKŁADNIKI:
- 5 szklanek mąki
- 1 łyżka soli
- 2 szklanki wody(ciepłej)
- 1/2 kostki drożdży 100 gramowych
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 1 jajko do posmarowania chleba
Mąkę wsypujemy do miski,dodajemy rozrobione drożdże w szklance wody i sól.Dolewając druga szklankę wody wyrabiamy gładkie,elastyczne ciasto(gdyby zbyt bardzo się kleiło dosypujemy odrobinę maki).
Tak wyrobione ciasto odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
W między czasie cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i podpiekamy na oliwie z odrobiną soli.
MARIOLA |
Gdy ciasto wyrośnie wykładamy je na stolnicę,dodajemy podpieczoną cebulkę i podsypując mąką zagniatamy ciasto,ugniatamy do momentu aż cebulka się wgniecie.Formę o wymiarach 40/14 cm.wysypujemy mąką.
Ciasto rozciągamy dopasowując do formy i delikatnie przekładamy.
Smarujemy wierzch chleba rozmąconym jajkiem.Pozostawiamy je jeszcze do lekkiego wyrośnięcia,na około 20 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do temp.200*C.Pieczemy chlebek 45 minut,zmniejszając temperaturę do 150-160*C po 20 minutach(kiedy to chlebek już nabierze złotego koloru i ładnie wyrośnie).
Upieczony chlebek wyciągamy z formy i przekładamy na kratkę,na której ostygnie.
Czasami skuszę się na jeszcze ciepłą piętkę i to z masłem,jest pyszna...
Smacznego!
fajny chlebek i do tego prosty .
OdpowiedzUsuńteż uwielbiam chleb cebulowy :)
OdpowiedzUsuńświetnie wygląda, zjadłabym sobie na śniadanie taką kromkę z masełkiem, mm pycha:D:D
OdpowiedzUsuńUwielbiam domowy chleb, ale jakoś nigdy takiego nie upiekłam! Pysznie się prezentuje.. wyobrażam sobie jego zapach:)
OdpowiedzUsuńmniam!
OdpowiedzUsuńpyszności;)
ten, który wymyślił wypieki z cebulą powinien dostać nobla ;)
OdpowiedzUsuńWygląda super, a przepis wydaje się prosty więc może się skuszę i wypróbuje :)
OdpowiedzUsuńAle to musi być PYCHOTKA!!!
OdpowiedzUsuń