- 1/2 kg mąki
- 250 g masła
- 4 dag drożdży
- 1 jajko
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 3 łyżki mleka
- 200 dag migdałów bez skorki
- 1 łyżka gęstej śmietany
- filiżanka cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 1 żółtko i łyżka mleka do posmarowania rogalików
- płatki migdałów do posypania
PRZYGOTOWANIE :
- Migdały mielimy, dodajemy cukry, śmietanę i mieszamy do uzyskania kleistej masy.
- Na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy masło (o temperaturze pokojowej), jajko, drożdże rozmieszane w mleku, śmietanę i cukier. Zagniatamy jednolite ciasto.
- Zawijamy je w ściereczkę i wrzucamy do miski wypełnionej zimną wodą, tak aby było całe zanurzone.
- Ciasto jest gotowe do formowania rogalików gdy wypłynie na wierzch.Wyciągamy je (będzie się kleiło) i wyrabiamy przez chwilę podsypując blat mąką.
- Dzielimy je na 3-4 porcje, każdą rozwałkujemy na koło i tniemy na trójkąty.
- Na każdy trójkąt ciasta nakładamy po łyżeczce farszu i zwijamy je w rogaliki.
- Układamy na blaszce wysypanej mąką.
- Smarujemy je żółtkiem rozmieszanym z mlekiem i sypiemy płatkami migdałów. Pieczemy w temp. 180*C przez 20 minut, do uzyskania złotego koloru.
- Smacznego:)
apetycznie się prezentują:)
OdpowiedzUsuńwyszły bardzo apetyczne, muszę spróbować takiego przepisu
OdpowiedzUsuńpychota:) ale bym zjadła takiego:)
OdpowiedzUsuńPycha, ja też znalazłam ten przepis w ,kuchni lidla, wczoraj robiłam, wyszły pysznie:)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawa opcja z namaczaniem ciasta ;)
OdpowiedzUsuńPo prostu PYCHOTKA!
OdpowiedzUsuńWielbiciel