Ciasto kruche:
- 3 szklanki mąki tortowej
- 200 g margaryny Kasi
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 6 żółtek
- 1 łyżka śmietany(dodajemy gdyby ciasto było zbyt suche,w przepisie jest więcej śmietany, mi w zupełności wystarczyła 1 łyżka)
- 5-6 dużych jabłek,po starciu odciaskamy sok
- 2 łyżki cukru
- 1 galaretka cytrynowa
- 6 białek
- 1 szklanka cukru
- 200 g kokosu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 1/2 szklanki zmielonych orzechów
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 mleczna czekolada
- 2 łyżki mleka
- orzechy do posypania
Masa jabłkowa:
Jabłka ścieramy na tarce jarzynowej,(polecam wycisnąć sok tak aby jabłka nie były zbyt rzadkie,unikniemy zakalca)podsmażamy je z cukrem.Gdy soki dokładnie odparują dodajemy suchą galaretkę i dokładnie mieszamy aż się żelatyna rozmiesza i zostawiamy do ostygnięcia.
Ciasto kokosowe:
Białka ubijamy na sztywno,dodajemy cukier i dalej ubijając dodajemy kokos i mąkę.
Ciasto kakaowe:
Białka ubijamy na sztywno,dalej ubijając dodajemy żółtka,cukier,kakao wymieszane z proszkiem i mąką a na końcu orzechy.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.Na pierwszą warstwę kładziemy rozwałkowane ciasto kruche,na to wykładamy jabłka,mogą być jeszcze trochę ciepłe.
Gdy ciasto kokosowe już przygotowaliśmy,wylewamy ja na jabłka,następnie ciasto czekoladowe i ostatnia warstwa kruchego ciasta(kładziemy rozwałkowany placek)..
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180-200 * C.Pieczemy 30-40 minut,ja zmniejszyłam temperaturę po 20 minutach do 160*C,bo mój piekarnik mocno grzeje.
Gotowe,przestygnięte ciasto polewamy rozpuszczoną czekoladą,posypujemy orzechami.
Smacznego!
Ciasto nie będzie zakalcem jak jabłka,po przygotowaniu nie będą miały soku,dlatego cały sok wyciskamy i odlewamy.
czemu niemożliwe? bardzo smacznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam niezawodne receptury siostry Anastazji! A Twoje ciasto wyszło rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńojaaa tyle apetycznych warstw, aż bym z chęcią porwała kawał ciacha :)
OdpowiedzUsuńPyszności, muszę takie zrobić, z ulubioną czekoladą Fin Care:)
OdpowiedzUsuń