PRZEKŁADANIEC SIOSTRY ANASTAZJI

08.02.2013
data:post.title
Ciasto wydawałoby się trudna do a wprawdzie jest bardzo proste,bardzo smaczne i efektowne jak zresztą wszystkie ciasta s Anastazji :)


                                            SKŁADNIKI : na blachę o wymiarach 35/25
                                                     Ciasto kruche:
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 200 g margaryny Kasi
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 żółtek
  • 1 łyżka śmietany(dodajemy gdyby ciasto było zbyt suche,w przepisie jest więcej śmietany, mi w zupełności wystarczyła 1 łyżka)
                                                       Masa jabłkowa:
  • 5-6 dużych jabłek,po starciu odciaskamy sok
  • 2 łyżki cukru
  • 1 galaretka cytrynowa 
                                                    Ciasto kokosowe:
  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g kokosu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
                                         Ciasto orzechowe-kakaowe:
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki zmielonych orzechów
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
                                                                  Plewa:
  • 1 mleczna czekolada
  • 2 łyżki mleka
  • orzechy do posypania
                                                  PRZYGOTOWANIE : 


Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy.Dzielimy je na dwie,równe połówki.
Masa jabłkowa:
Jabłka ścieramy  na tarce jarzynowej,(polecam wycisnąć sok tak aby jabłka nie były zbyt rzadkie,unikniemy zakalca)podsmażamy je z cukrem.Gdy soki dokładnie odparują dodajemy suchą galaretkę i dokładnie mieszamy aż się żelatyna rozmiesza i zostawiamy do ostygnięcia.
Ciasto kokosowe:
Białka ubijamy na sztywno,dodajemy cukier i dalej ubijając dodajemy kokos i mąkę.
Ciasto kakaowe:
Białka ubijamy na sztywno,dalej ubijając dodajemy żółtka,cukier,kakao wymieszane z proszkiem i mąką a na końcu orzechy.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.Na pierwszą warstwę kładziemy rozwałkowane ciasto kruche,na to wykładamy jabłka,mogą być jeszcze trochę ciepłe.
Gdy ciasto kokosowe już przygotowaliśmy,wylewamy ja na jabłka,następnie ciasto czekoladowe i ostatnia warstwa kruchego ciasta(kładziemy rozwałkowany placek)..
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180-200 * C.Pieczemy 30-40 minut,ja zmniejszyłam temperaturę po 20 minutach do 160*C,bo mój piekarnik mocno grzeje.
Czekoladę łamiemy na kawałki, dodajemy  mleko,podgrzewamy w mikrofalówce aż się rozpuści,mieszamy.
Gotowe,przestygnięte ciasto polewamy rozpuszczoną czekoladą,posypujemy orzechami.
Smacznego!
Ciasto nie będzie zakalcem jak jabłka,po przygotowaniu  nie będą miały soku,dlatego cały sok wyciskamy i  odlewamy.


5 komentarzy

  1. czemu niemożliwe? bardzo smacznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam niezawodne receptury siostry Anastazji! A Twoje ciasto wyszło rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ojaaa tyle apetycznych warstw, aż bym z chęcią porwała kawał ciacha :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności, muszę takie zrobić, z ulubioną czekoladą Fin Care:)

    OdpowiedzUsuń