ZUPA " KREM Z MARCHWI "

20.02.2013
data:post.title
Lekka, smaczna wręcz idealna zupa dla dbających o linię a z  dodatkiem soku z pomarańczy rewelacyjnie smakuje.
Taka zupa przygotowana wcześniej zaspokaja  nasz nagły, wilczy głód :)



                                                                       SKŁADNIKI: 
  • 3 marchewki obrane i pokrojone w plastry
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 1 łyżka masła
  • sok z 1 pomarańczy
  • mały kawałek (2 cm) imbiru startego na tarce
  • 1 kostka rosołowa + 2 szklanki wody 
  • sól,pieprz,odrobina kminku
  • 1 mały jogurt naturalny (lub śmietana)
  • natka pietruszki
  • grzanki z chleba razowego
                                                              PRZYGOTOWANIE : 

Cebulę wrzucamy do garnka z masłem, podpiekamy, dorzucamy marchew, imbir, kminek i zalewamy bulionem przygotowanym z kostki rosołowej i wody. Gotujemy przez mniej więcej 15 minut, dolewamy sok z pomarańczy, zagotowujemy i wszystko miksujemy za pomocą blendera.
Do zupy dodajemy 1/2 jogurtu (już nie gotujemy) doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Wlewamy porcję zupy do miseczki, dodajemy na wierzch łyżkę jogurtu, grzanki i natkę pietruszki.
Smacznego!



7 komentarzy

  1. pysznie wygląda,z dodatkiem pomarańczy jeszcze nie próbowałam, bardzo lubię takie kremy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie pyszne kremy, z pomarańczem i imbirem musi być pyszna, ja z ,kuchni lidla, robiłam gulaszową z kminkiem i papryką, pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubie zupy-kremy, podoba mi sie ten pomaranczowy akcent.

    OdpowiedzUsuń
  4. U Ciebie bardziej orientalna wersja, ja robiłam bardziej tradycyjnie. Mnie równiez podoba sie dodatek pomarańczy ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Imbir w tej zupie daje rewelacyjny smak

    OdpowiedzUsuń
  6. izabela.pieprz@wp.pl5 kwietnia 2013 15:03

    pychotka własnie zrobiłam przed chwilą.mniam

    OdpowiedzUsuń