BABKA PIASKOWA WIELKANOCNA

23.03.2013
data:post.title
Wśród świątecznych wypieków nie powinno zabraknąć babki,u mnie piaskowa,taką lubię najbardziej:).Babka wyszła naprawdę pyszna.


                                                                     SKŁADNIKI:
  • 250 g margaryny 
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 jaj 
  • 1 łyżka kakao
                                                                     Przygotowanie:


  1. Margarynę lekko podgrzewamy,wrzucamy do miski z cukrem i cukrem waniliowym,ucieramy mikserem na puszystą masę.
  2. Następnie dodajemy po jednym jajku i miksujemy. Do masy wsypujemy mąki i proszek.
  3. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao i dokładnie mieszamy.
  4. Formę na babkę smarujemy olejem i sypiemy bułką tartą. Powstałe ciasta wlewamy do formy naprzemiennie.
  5. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180* C, przez około 50-60 minut.
  6. Po wyjęciu z formy posypujemy babkę cukrem pudrem.



6 komentarzy

  1. wygląda wspaniale :) zjadłabym kawał babki prosto z pieca:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękna baba ! ;) Na wielkanocnym stole musi byc:)

    OdpowiedzUsuń
  3. najlepsza na święta, świetnie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wyrosła, też robiłam z przepisu ,kuchni lidla, fajny i prosty przepis, a baba pyszna:)

    OdpowiedzUsuń