Taka pieczeń jest pyszna na zimno do kanapek jak i na ciepło.
Na zdjęciu pieczeń kroiłam jeszcze ciepłą więc struktura mięsa nie jest jeszcze zwarta:)
PIECZEŃ:
- 1,5 -2 kg szynki wieprzowej, surowej
- 1 łyżka majeranku
- 5 ząbków czosnku
- 1 łyżka słodkiej papryki
- sól pieprz do smaku
- dodatkowo rękaw do pieczenia
Peklowanie to sposób utrwalania mięsa, dzięki któremu ma ono ładny różowy kolor i jest kruche.
- 3 litry wody
- 3 łyżki soli
- 3 liście laurowe
- 5 ziarnek ziela angielskiego
- 10 ziarnek pieprzu
- 5 ząbków czosnku pokrojonych w plastry
PRZYGOTOWANIE :
Gdy mięso już się zapeklowało, wyciągamy je na sitko i czekamy aż dobrze się odsączy.
Nacieramy je przyprawami (solą, majerankiem i papryką ).W mięsie ostrym nożykiem robimy dziurki i wtykamy kawałki czosnku, można oczywiście ten sposób ominąć i natrzeć pieczeń rozgniecionym czosnkiem.
Mięso wkładamy do rękawa, szczelnie zamykamy a igłą robimy w folii kilka dziurek .
Czas pieczenia zależy od wagi mięsa, 1,5 kg piekłam 1,5 godziny .Piekarnik na 190 * C, po upływie 30 minut możemy zmniejszamy temperaturę do 180-170 * C.
Po ostudzeniu mięso kroimy na kawałki.
Po ostudzeniu mięso kroimy na kawałki.
uwielbiam domowe wędliny:)
OdpowiedzUsuńpyszna szyneczka, mniam!
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczna! :)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczna propozycja na świąteczne śniadanie!
OdpowiedzUsuńułaaa pyszności:)
OdpowiedzUsuńhmm, hmm, hmm - pycha! Idealna nie tylko na Święta ale zamiast kupnych wędlin, cudowna!
OdpowiedzUsuńNa pewno wypróbuję ten przepis. Wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńCzy tą zalewę musimy przegotować? Czy wystarczy woda kranówa?
OdpowiedzUsuńDo zalewy dajemy zimną wodę kranową,nie trzeba jej gotować,ważne aby całe mięso było zakryte zalewą z przyprawami.Jeżeli mięsko będzie wypływało kładziemy na nie talerzyk lub słoik z zimną wodą.
UsuńDziękuję za szybką i konkretną odpowiedź :) Już się zabieram, tyle że ja robię karczek :)
OdpowiedzUsuńKarczek wychodzi równie pyszny,zalewa jest uniwersalna i stosuję ją od dawna,polecam:)
UsuńWłaśnie zrobiłem i próbuję.Mmmmmm super. Dzięki za przepis. Nie umiem gotować. Robię to od czasu do czasu. Swojską szynkę i postanowiłem po raz kolejny spróbować upiec. Wcześniejsze pieczenie były za suche i się rozpadały podczas krojenia. Nie pamiętam jak wcześniej robiłem. Na pewno bez zalewy. Teraz trafiłem na ten przepis i zrobiłem szynkę wedle przepisu. Z wykonania jestem bardzo dumny. Super się kroi i smakuje rewelacyjnie.
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis i pozdrawiam :) Krzysiek (jak mawiają Indianie - ten któremu wyszła szynka pieczona)
Cieszę się ze szynka smakuje,osobiście również wolę te peklowane,bo są bardziej soczyste,mięso nie kurczy się aż tak bardzo.Polecam również przepis na pyszną szynkę pieczoną w siatce,również peklowaną :)
Usuńhttp://mariola1975.blogspot.com/2013/11/szynka-pieczona-w-siatce.html
Właśnie takiego przepisu szukałem, bowiem jadłem karkówkę z tak wtykanym czosnkiem i była super. Jednak moja żona woli chude mieso
OdpowiedzUsuńWreszcie znalazłam przepis, który odpowiada mojemu gustowi! Za chwilę się zabieram za peklowanie, a jutro na obiad upiekę :)
OdpowiedzUsuńDo jakiego czasu można przedłużyć peklowanie?
OdpowiedzUsuńPeklowac można do 3-4 dni, miesu nic nie zaszkodzi, oczywiście w chłodnym miejscu
UsuńZrobiłem już dwa razy, bardzo dobry przepis, dziękuję. O dziwo, mój niejadek co to tylko pizza i frytki - je aż mu się uszy trzęsą.
OdpowiedzUsuń