SKŁADNIKI :na około 45 małych kiełbasek
- 2,5 kg łopatki wieprzowej
- 1 kg boczku wieprzowego
- 0,5 kg wołowiny
- 1 główka czosnku
- 2 łyżki soli
- 2 łyżki pieprzu
- 4 łyżki majeranku
- 2,5 szklanki przegotowanej wody
- jelita wieprzowe
Jelita moczymy kilka godzin w zimnej wodzie(ja moczyłam je całą noc).Mięso mielimy na grubych oczkach 8 mm a boczek na mniejszych około 4 mm.
Gdy mięso jest zmielone dodajemy przyprawy, przeciśnięty czosnek i wodę.Dobrze wyrabiamy mięso aż składniki się połączą.Mięso powinno być zwarte i kleiste.
Sprawdzamy jelita czy nie są przerwane,naciągamy je na natłuszczoną szprycę.Do maszynki nakładamy mięso (nie dajemy nożyka i sitka) a zakładamy szprycę.Napychane jelito skręcamy w jedną stronę co jakiś czas aby powstały kiełbaski.
Kiełbaski parzymy(nie gotujemy aby nie była sucha) około 20 minut.Nadmiar białej kiełbasy zamrażamy.
Smacznego :)
Białe surowe kiełbaski zapiekłam z cebula,pieczarkami i papryką w piekarniku.Wyszła smaczna i soczysta.Polecam.
domowa kiełbaska najlepsza:) pycha!
OdpowiedzUsuńChcialabym zrobić, tylko nie wiem gdzie dostać jelita w moim miescie..
OdpowiedzUsuńTwoja kiełbaska wygląda super:))
Dobrze jest popytać o jelita w sklepach mięsnych,być może są dostępne.Ja kupiłam w Selgrosie,tam są zawsze:)
Usuńtaka domowa kiełbaska zawsze lepiej smakuje aniżeli ze sklepu:)
OdpowiedzUsuńZgadzam się,jest pyszna:)
UsuńMatko! Jak smakowicie wygląda.
OdpowiedzUsuńmmm! wygląda wspaniale
OdpowiedzUsuńŚwietna kiełbasa, ale 1 kg boczku jakoś mi nie gra z akcją Zdrowe Święta, która zakłada zdrowe i odchudzone przepisy. Dziękuję za propozycję:), może spróbuje w innej akcji Świątecznej. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTez robię taką kiełbaskę na święta tylko z przewaga mięsa drobiowego. Z wieprzowiny tylko chudy boczek dodaje .Bez chemii i innych ulepszaczy tych "witamin" E.... z liczebnikiem.Jelita kupuje w AUCHANIE na stoisku przy mięsach. SMACZNEGO
OdpowiedzUsuń