DOMOWA BIAŁA KIEŁBASA

21.03.2013
data:post.title
Bardzo lubię białą kiełbasę i dla tego zrobiłam ją w domu.Do jej zrobienia potrzebna będzie dobra maszynka do mięsa,moja niestety jest do wymiany ale jeszcze dała radę zmielić  daną ilosć  mięsa.Kiełbasa wyszła taka jak lubię,mocno czosnkowa,pieprzna i majerankowa.Z podanych składników wyszło jej sporo więc nadmiar zamroziłam.

                                  SKŁADNIKI :na około 45 małych kiełbasek

  • 2,5 kg łopatki wieprzowej
  • 1 kg boczku wieprzowego
  • 0,5 kg wołowiny
  • 1 główka czosnku
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki pieprzu
  • 4 łyżki majeranku
  • 2,5 szklanki przegotowanej wody
  • jelita wieprzowe
                    Przygotowanie:
Jelita moczymy kilka godzin w zimnej wodzie(ja moczyłam je całą noc).Mięso mielimy na grubych oczkach 8 mm a boczek na mniejszych około 4 mm.
Gdy mięso jest zmielone dodajemy przyprawy, przeciśnięty czosnek i  wodę.Dobrze wyrabiamy mięso aż składniki się połączą.Mięso powinno być  zwarte i kleiste.
Sprawdzamy jelita czy nie są przerwane,naciągamy je na natłuszczoną szprycę.Do maszynki nakładamy mięso (nie dajemy nożyka i sitka) a zakładamy szprycę.Napychane jelito skręcamy w jedną stronę co jakiś czas aby powstały kiełbaski.
Kiełbaski parzymy(nie gotujemy aby nie była sucha) około 20 minut.Nadmiar białej kiełbasy zamrażamy.
Smacznego :)


Białe surowe kiełbaski zapiekłam z cebula,pieczarkami i papryką w piekarniku.Wyszła smaczna i soczysta.Polecam.

9 komentarzy

  1. domowa kiełbaska najlepsza:) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Chcialabym zrobić, tylko nie wiem gdzie dostać jelita w moim miescie..
    Twoja kiełbaska wygląda super:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobrze jest popytać o jelita w sklepach mięsnych,być może są dostępne.Ja kupiłam w Selgrosie,tam są zawsze:)

      Usuń
  3. taka domowa kiełbaska zawsze lepiej smakuje aniżeli ze sklepu:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Matko! Jak smakowicie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetna kiełbasa, ale 1 kg boczku jakoś mi nie gra z akcją Zdrowe Święta, która zakłada zdrowe i odchudzone przepisy. Dziękuję za propozycję:), może spróbuje w innej akcji Świątecznej. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Tez robię taką kiełbaskę na święta tylko z przewaga mięsa drobiowego. Z wieprzowiny tylko chudy boczek dodaje .Bez chemii i innych ulepszaczy tych "witamin" E.... z liczebnikiem.Jelita kupuje w AUCHANIE na stoisku przy mięsach. SMACZNEGO

    OdpowiedzUsuń