SKŁADNIKI: na cztery porcje
- 4 świeże pstrągi
- sól,pieprz
- natka pietruszki
- 1 cytryna
- 4 łyżeczki masła
- dodatkowo folia aluminiowa
- 1 serek wiejski
- 2 buki kajzerki (albo 3 kromki chleba)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 2 łyżeczki musztardy
- 1 cytryna
- sól,pieprz
- 2 łyżki oleju
Cebulę drobno kroimy,podpiekamy na oliwie,dodajemy zmiażdżony czosnek i jeszcze chwilkę pieczemy.Przekładamy cebulę do miski,dodajemy pokrojone pieczywo w kostkę,jajko,serek,musztardę,wyciśnięty sok z całej cytryny i przyprawy,dokładnie mieszamy farsz.
Przygotowujemy 4 płaty foli aluminiowej,kładziemy na niej pstrągi (każdy osobno),do środka dodajemy farsz,kładziemy na górę po dwa plastry cytryny i łyżeczkę masła.
Zawijamy folię,rybę kładziemy do nagrzanego piekarnika,pieczemy 20 minut.Ja piekłam na grillu,10 minut z jednej i drugiej strony.
Wyjmujemy pstrągi,posypujemy natką.Podajemy z chrupkim pieczywem lub ryżem.
Smacznego:)
no pstrąga dawno nie jadłam, a jakaś rybka za mną chodzi w sumie :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam ryby!
OdpowiedzUsuńa Twoja wygląda pysznie
pysznie nadziana:)
OdpowiedzUsuńPyszna rybka, w lidlu w piątek zawsze można dostać pstrąga, chyba się skuszę:)
OdpowiedzUsuń