PSTRĄG FASZEROWANY

03.03.2013
data:post.title
Pstrąg pieczony w foli to bardzo prosta potrawa,przygotowanie jej nie zajmuje dużo czasu.Przygotowałam go z aromatycznym nadzieniem,plastrami cytryny i natką pietruszki.


                                                 SKŁADNIKI: na cztery porcje
  • 4 świeże  pstrągi 
  • sól,pieprz
  • natka pietruszki
  • 1 cytryna
  • 4 łyżeczki masła
  • dodatkowo folia aluminiowa
                                                                   NADZIENIE:
  • 1 serek wiejski
  • 2 buki kajzerki (albo 3 kromki chleba)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki musztardy 
  • 1 cytryna
  • sól,pieprz
  • 2 łyżki oleju
                                                 PRZYGOTOWANIE :
Pstrągi myjemy,osuszamy,odcinamy głowę,przyprawiamy.
Cebulę drobno kroimy,podpiekamy na oliwie,dodajemy zmiażdżony czosnek i jeszcze chwilkę pieczemy.Przekładamy cebulę do miski,dodajemy pokrojone pieczywo w kostkę,jajko,serek,musztardę,wyciśnięty sok z całej cytryny i przyprawy,dokładnie mieszamy farsz.
Przygotowujemy 4 płaty foli aluminiowej,kładziemy na niej pstrągi (każdy osobno),do środka dodajemy farsz,kładziemy na górę po dwa plastry cytryny i łyżeczkę masła.
Zawijamy folię,rybę kładziemy do nagrzanego piekarnika,pieczemy 20 minut.Ja piekłam na grillu,10 minut z jednej i drugiej strony.
Wyjmujemy pstrągi,posypujemy natką.Podajemy z chrupkim pieczywem lub ryżem.
Smacznego:)





4 komentarze

  1. no pstrąga dawno nie jadłam, a jakaś rybka za mną chodzi w sumie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna rybka, w lidlu w piątek zawsze można dostać pstrąga, chyba się skuszę:)

    OdpowiedzUsuń