BISZKOPTOWA FANTAZJA

16.03.2013
data:post.title
Ciasto z biszkoptami jest jednym z szybkich ciast bez pieczenia,a może raczej deserem.Często je przygotowuję ze względu na swoją prostotę i nieograniczone możliwości w użyciu owoców.Biszkoptowa fantazja przeważnie się udaje dlatego polecam to lekkie ciasto na zimno :)

                                                  SKŁADNIKI:

  • 2 paczki okrągłych biszkoptów
  • 2 duże jogurty naturalne 400 g Pilos
  • 1 mała śmietana 12% ,200 g 
  • 2 cukry waniliowe Castello
  • 2 duże łyżki cukru
  • 2 duże łyżki żelatyny spożywczej namoczone w 1/4 szklanki gorącej wody
                                                BITA ŚMIETANA:
  • 1 mały kubek śmietany 30%, 200 g Pilos
  • 1 śmietanfix
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka cukru
                                              DODATKOWO:
  • brzoskwinie,ananasy z puszki,słodkie kakao
                      Przygotowanie:
W dużej misce mieszamy jogurty,śmietanę 12 %,cukier i cukry waniliowe aż składniki się połączą.Dodajemy rozpuszczoną żelatynę,energicznie mieszamy unikniemy wtedy zbrylenia się żelatyny.Do masy dodajemy biszkopty,całość lekko mieszamy  i wylewamy do tortownicy wyłożonej folią spożywczą(ja dodatkowo posypałam dno tortownicy słodkim kakao).Wkładamy do lodówki na kilka godzin,najlepiej na całą noc.Gdy ciasto stężeje,wykładamy na wierzch owoce.

Zimną śmietanę 30% wlewamy do wysokiego naczynia z cukrami i ubijamy mikserem na sztywno.Gdy jest ubita wsypujemy śmietanfix,mieszamy i wykładamy śmietanę na owoce,dekorujemy ananasami i brzoskwiniami.
Ponownie schładzamy około 1-2 godzin.Po tym czasie z ciasta ściągamy górną część tortownicy,obcinamy brzegi foli i można podawać.


7 komentarzy

  1. Wow, co za deser, pyszny i prosty w przygotowaniu, muszę taki zrobić, też często używam jogutów Pilos, śmietanka 30% super:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda bardzo lekko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. super pomysł, wygląda rewelacyjnie:) jakby poczekać do lata to można by świeżymi owocami udekorować:)

    OdpowiedzUsuń
  4. chyba nie da się nie lubić takiego ciacha :)

    OdpowiedzUsuń