SKŁADNIKI: 4 hamburgery
- 500 g mięsa mielonego wołowego
- 1 cebula pokrojona w drobną kostkę
- 2 ząbki przeciśniętego czosnku
- ostra i słodka papryka w proszku
- sól,pieprz do smaku
- 1/2 łyżeczka majeranku
- 1 jajko
BUŁKI DO HAMBURGERÓW :
DODATKI:
- kilka liści sałaty lodowej
- 2 pomidory pokrojone w plastry
- 2 cebule czerwone obrane i pokrojone w plastry
- 2 ogórki konserwowe pokrojone
- natka pietruszki
- gotowana kukurydza podgrzana i posmarowana masłem
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- sól,pieprz
- 1 przeciśnięty ząbek czosnku
- olej około 1/4 szklanki
Mieszamy mikserem dolewając oliwę, około kilka minut aż cały olej się wmiesza.
Na koniec czosnek i gotowe.
Bułki przecinamy, podgrzewamy, układamy sałatę, pomidora na to ciepły kotlet, następnie cebula i ogórek, polewamy sosem, przykrywamy górą bułki i gotowe. Podajemy z ciepłą kukurydzą.
bardzo lubię domowe fast foody:)
OdpowiedzUsuńrobiłam domowe burgery ale z kupnej bułki, nie miałam czasu. Mimo to efekt powalający :)
OdpowiedzUsuńDomowe najlepsze:)
OdpowiedzUsuńPrawdziwa wyżerka, dziś też robię hamburgera tylko z grillowanym pomidorem(Okrasa,kuchnia lidla), pycha:)
OdpowiedzUsuńO tak, domowe hamburgery są najlepsze, teraz w ,kuchni Lidla, megahamburgery wieprzowe, mniam :)
OdpowiedzUsuń