BUŁKI DO HAMBURGERÓW

5 mar 2013
data:post.title
Smaczne,bardzo proste w przygotowaniu bułki do hamburgerów.Takie bułki to jest to-idealnie miękkie,puszyste nadają się również do hot-dogów a co najważniejsze dużo lepsze niż ze sklepu.


                                SKŁADNIKI:na 9 bułek

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 4 łyżki oleju
  • 1/4 kostki drożdży 100 g 
  • sezam do posypania i mleko do posmarowania bułek
                                                  PRZYGOTOWANIE : 

Wszystkie sypkie składniki wsypujemy do miski,dodajemy wodę,olej i rozmieszane drożdże w mleku.Wyrabiamy elastyczne ciasto,gdyby trochę się kleiło po wyrobieniu możemy podsypac je odrobiną mąki.Pozostawiamy je do wyrośnięcia na 30 minut.Na blachę wykładamy papier do pieczenia,gdy ciasto wyrośnie ręce nacieramy oliwę i formujemy owalne bułki.Pozostawiamy je na 15 minut aby podrosły,następnie smarujemy górę bułki mlekiem i posypujemy sezamem.Pieczemy do zrumienienia  20 minut w 180-200 * C,uważając aby zbytnio się nie spiekły.


1 komentarz

  1. Super bułeczki, przepis zaraz wykorzystam,kupiłam kilka produktów w lidlu na tygodniu amerykańskim, więc chyba zrobię takie domowe hamburgery:)

    OdpowiedzUsuń