SKŁADNIKI:na 9 bułek
- 4 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 szklanki wody
- 4 łyżki oleju
- 1/4 kostki drożdży 100 g
- sezam do posypania i mleko do posmarowania bułek
Wszystkie sypkie składniki wsypujemy do miski,dodajemy wodę,olej i rozmieszane drożdże w mleku.Wyrabiamy elastyczne ciasto,gdyby trochę się kleiło po wyrobieniu możemy podsypac je odrobiną mąki.Pozostawiamy je do wyrośnięcia na 30 minut.Na blachę wykładamy papier do pieczenia,gdy ciasto wyrośnie ręce nacieramy oliwę i formujemy owalne bułki.Pozostawiamy je na 15 minut aby podrosły,następnie smarujemy górę bułki mlekiem i posypujemy sezamem.Pieczemy do zrumienienia 20 minut w 180-200 * C,uważając aby zbytnio się nie spiekły.
Super bułeczki, przepis zaraz wykorzystam,kupiłam kilka produktów w lidlu na tygodniu amerykańskim, więc chyba zrobię takie domowe hamburgery:)
OdpowiedzUsuń