SKŁADNIKI: na tortownicę
SER :
- 1 kg sera wiaderkowego Pilos z Lidla
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 5 jaj
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 kostki margaryny Kasi
- olejek waniliowy
- 200 g mąki tortowej
- 100 g margaryny Kasi
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- cukier puder
- polewa czekoladowa
- truskawki
- bułka tarta do wysypania tortownicy
Wykładamy je na dno przygotowanej tortownicy,wysmarowanej masłem.Pieczemy 20 minut w nagrzanym piekarniku do 170 * C
Żółtka jaj ucieramy na puch z cukrem,dodajemy miękką margarynę i dalej ucierając dodajemy ser,mąkę i olejek,na końcu ubita pianę z białek.
(Jeżeli nam się spieszy,ser wylewamy bezposrednio na ciasto i wszystko pieczemy jedną godzinę,taki sposób też jest dobry i czasami go stosuję).
Na podpieczony spód wykładamy masę serową,pieczemy ciasto 60 minut w 180 * C,po około 30 minutach zmniejszyłam temperaturę do 160 *C.Sernik bardzo rośnie ale po upieczeniu trochę opada.Studzimy ciasto przy uchylonym piekarniku.Zimny sernik ozdabiamy polewą,cukrem pudrem i truskawkami.
Smacznego!
Ale piękny sernik taki nietradycyjny :)
OdpowiedzUsuńZ tymi truskawkami .... pychotka
Wyszedł Ci wspaniały... Taki równy... idealny :)
OdpowiedzUsuńPiękny, też korzystam z przepisów ,kuchni lidla, muszę taki serniczek zrobić:)
OdpowiedzUsuńFantastyczny! :]
OdpowiedzUsuńzgadzam się sernik musi odstać, ale chyba nigdy u mnie nie dotrwał :)
OdpowiedzUsuńBardzo wesoły sernik, między tymi truskawkami poczułam powiew czerwcowej pogody:)
OdpowiedzUsuńTaki czysty sernik to mi się podoba, uwielbiam je piec i jeść :D
OdpowiedzUsuńJa również:)
UsuńZostał kawałeczek dla mnie? :) Wygląda tak pięknie! i jeszcze te truskawki
OdpowiedzUsuńmniam, prawdziwa pychotka! :)
OdpowiedzUsuńA jaki ten sernik łatwy do zrobienia! :-). Mi już 3 w tym miesiącu właśnie w piekarniku siedzi, pychotka :-) :-) :-)
OdpowiedzUsuńMariola dzięki! Nauczyłam się w końcu sernik piec :-)
Dla mnie kiedyś pieczenie serników bylo zmorą,a tera,kiedy się do nich przekonałam wychodzą mi za każdym razem,tan jest na prawdę pyszny.To miło że smakuje ten serniczek :)
UsuńMożna się dowiedzieć na jaką średnicę tortownicy jest przepis?
OdpowiedzUsuń