ŚLEDŹ PO JAPOŃSKU

15.03.2013
data:post.title
Śledź po japońsku to bardzo prosta w przygotowaniu sałatka, idealna na przyjęcia a do tego smaczna. Polecam :)


                                                                      SKŁADNIKI:
  • 2 opakowania śledzi a-la matias po 250 g 
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 4-6 ogórków konserwowych pokrojonych  w kostkę
  • 2 czerwone cebule
  • 2-4 łyżki majonezu
  • pieprz
                                                         PRZYGOTOWANIE : 
  1. Płaty śledziowe odsączamy z oleju, kroimy w kostkę (zostawiamy dwa podłużne płaty do dekoracji).
  2. Do miski wrzucamy obrane i pokrojone jajka w dużą kostkę (zostawiamy jedno do dekoracji), dokładamy śledzia, odsączony groszek, dodajemy pokrojoną cebulę i ogórek, majonez, pieprz.Wszystko dokładnie mieszamy.
  3.  Sałatkę przekładamy do pojemnika i wstawiamy do lodówki.
  4. Wykładamy sałatkę na półmisek, dekorujemy pozostałymi filetami śledziowymi, przekrojonym jajkiem i natką pietruszki.
         Smacznego!


6 komentarzy

  1. Takiego śledzia lubi moja Mama, będzie zachwycona gdy go przygotuję;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja akurtat śledzi nie lubię, ale naprawdę ładnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pięknie podane:) moja mama takie śledzie robi:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie podane, pyszna sałatka, ja dziś wypróbowałam przepis na śledziową zapiekankę z camembertem(Pascal,kuchnia lidla), była naprawdę dobra:)

    OdpowiedzUsuń
  5. To moje ulubione- narobiłaś mi ochoty...wyglądają tak smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię takie sałatki :)!

    OdpowiedzUsuń