CIASTO:
- 3 szklanki mąki tortowej
- 1/4 kostki drożdży 100 g
- 1/2 szklanki cukru
- około 1 szklanki ciepłego mleka
- 3 łyżki oleju
- 1 jajko
- 1/4 szklanki wody do rozrobienia drożdży
MAK:
- 300 g maku (ja mieliłam go w mikserze do kawy lub kupujemy mielony)
- 2 łyżki płynnego miodu
- 1 łyżka masła naturalnego
- 4-5 łyżek cukru
- 1 łyżka kaszy manny
- 1 łyżka maki ziemniaczanej
- 2 łyżki gęstego dżemu, np. porzeczkowego
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- olejek migdałowy lub rumowy
- rodzynki, orzechy
- papier do pieczenia
- lukier przygotowany z 4 łyżek cukru pudru i 1 łyżeczki mleka.
- płatki migdałów
Gotowe ciasto drożdżowe dzielimy na pół, każdy kawałek rozwałkowujemy podsypując mąką ,na dwa prostokątne placki o grubości 0,5 cm.
Na każdy placek wykładamy masę makową, zostawiając wolne brzegi ciasta. Zwijmy do środka, jak rulon. Ciasto przekładamy na płat pergaminu posmarowanego oliwą, luźno zwijamy w papierze tak aby makowiec miał miejsce na wyrośniecie (końce pergaminu powinny być pod spodem makowca). Przekładamy placki na blaszkę, czekamy aż podrosną około 15 minut.
Piec w temperaturze 160-170 *C, przez 45 minut.
Czasami makowiec lubi pęknąć, nie ma to jednak wpływu na smak a polane polewą całkowicie zakrywa niedoskonałości.
Gotowe makowce polewamy lukrem, posypujemy migdałami i gotowe.Czasami makowiec lubi pęknąć, nie ma to jednak wpływu na smak a polane polewą całkowicie zakrywa niedoskonałości.
Smacznego!
pięknie Ci wyszedł:) bardzo lubię taką wersje makowca:) ja ją piekę zawsze na święta Bożego narodzenia:)
OdpowiedzUsuńTeż na te świeta piekę makowca, ale Twój wyszedł piękniej, pozdrawiam serdecznie:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam makowce! Poproszę o kawałek:)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda, czas zabrać się za wypieki, a rodzynki w lidlu mają teraz w promocji:)
OdpowiedzUsuńmi się makowiec kojarzy z Bożym Narodzeniem, no alee :) ładniutki Ci wyszedł :)
OdpowiedzUsuńmam zamir zrobic z tego przepisu ciek
OdpowiedzUsuńawe czy mi wyjdzie