SKŁADNIKI: na jedną pizzę
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
 - 1/4 kostki drożdży 100 g
 - 1/2 łyżeczki soli
 - 1 szklanka ciepłej wody
 - 1 łyżka oleju
 - bazylia,oregano
 
- szpinak mrożony 0.5 kg 1/2 paszki
 - 3 jajka
 - 1 cebula pokrojona w plastry
 - 3 ząbki czosnku,sól
 - 100 g żółtego sera
 - 3 łyżki oliwy
 
Drożdże rozpuszczamy w wodzie.Składniki na ciasto wsypujemy do miski,wlewamy drożdże,olej i zagniatamy elastyczne ciasto.Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.Cebulę podpiekamy na oleju,dodajemy rozmrożony szpinak,przeciśnięty czosnek i gotujemy na wolnym ogniu aż płyny odparują.Gdy ciasto już wyrośnie,rozwałkowujemy je na grubość 0,5 cm,przekładamy na blachę posypaną mąką.Ciasto smarujemy oliwą,na to rozsmarowujemy szpinak i posypujemy startym serem.Ręką robimy w cieście trzy lekkie wgniecenia i tam wbijamy jajka.Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 200 * C.
Smacznego:)











Wygląda inspirująco;)
OdpowiedzUsuńJadłam tylko raz podobną pizzę, była bardzo dobra:)
OdpowiedzUsuńnie jadłam nigdy takiej pizzy :) jestem ciekawa smaku..
OdpowiedzUsuńMarilu śliczna pizza... bardzo fajna ta mozaika z jajka :))) a ogólnie uwielbiam szpinak i musze wyprobować tą wersję z jajkiem :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Olinka - Smakowy Raj
Wygląda jak frittata. Uwielbiam szpinak ;)
OdpowiedzUsuńile taka pizza ma kcal?
OdpowiedzUsuńwygląda pięknie :-)
OdpowiedzUsuń