STEK JAGNIĘCY Z MIĘTĄ ,ROZMARYNEM I TYMIANKIEM

26 maj 2013
data:post.title
 Pyszny,soczysty stek jagnięcy,pachnący ziołami,z dodatkiem pieczonych ziemniaków to danie,jak dla mnie  idealne.Polecam.


                                                                  SKŁADNIKI:
  • 2-4 steki jagnięce
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 4 łyżki oliwy + dwie do pieczenia
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 
  • 1 łyżeczka świeżego lub suszonego tymianku
  • 2 łyżki świeżej,pokrojonej mięty
  • sól,pieprz,słodka papryka w proszku do smaku 
                                                                DODATKOWO : 
  • pieczone ziemniaki,polecam przepis : 
  • świeża rukola 
pieczone kawałki ziemniaczków







                                                            PRZYGOTOWANIE:
  1. Posiekane zioła i czosnek oraz przyprawy mieszamy z oliwą.
  2. Nacieramy steki tą mieszanką,odstawiamy w chłodne miejsce na około 1 godzinę.
  3. Smażymy mięso na rozgrzanej,teflonowej patelni,na oliwie, po 5 minut z każdej strony,tak aby mięso ładnie się przyrumieniło.Czas smażenia mięsa w zupełności wystarcza aby  steki  były soczyste,miękkie i smaczne.
  4. Podajemy z pieczonymi ziemniakami oraz rukolą.
        Tak przygotowane steki można piec na grillu,będą równie pyszne.






11 komentarzy

  1. Pyszny obiadek, wczoraj zwróciłam uwagę w lidlu na te kotleciki jagnięce, widziałam również steki z kangura, może też coś wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Steki z kangura są też niezłe. Dobre jakościowo mięso. Byle nie przesmażyć... Ja smażyłem na patelni grillowej po ok. 2-3 minuty z każdej strony, mięso wcześniej posmarowałem musztardą, soliłem po usmażeniu... mięso powinno być sprężyste, ale nie miękkie, wtedy jest soczyste w środku. Po zdjęciu z patelni powinno odpocząć ok. 3 minuty przed pokrojeniem. Polecam :-) Nie ma to jak spróbować czegoś nowego :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo jestem ciekawa smaku steku z kangura,mięso wyglądało bardzo chudziutko,zastanawiałam się nad wyborem mięsa Deluxe i z pewnością następnym razem skuszę się na porcję mięsa kangura:)

      Usuń
  3. Robię dziś steki wg tego przepisu - dam znać, jak je oceniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Sprawdziłem i potwierdzam - PYSZNE !!!
    Korzystajcie z okazji dopóki można tak tanio kupić w Lidlu doskonałą jagnięcinę z Nowej Zelandii! Warto wydać te pieniądze i skorzystać z przepisu Marioli!
    Czuję się bosko po dzisiejszym obiedzie!
    PS. Polecam czerwone wytrawne wino do jagnięciny. Ja miałem Rioja i bardzo ładnie się komponowało :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i cieszę się że smakowało,własnie zapomniałam o winku do mięsa:)następnym razem stek podam z winem.

      Usuń
  5. Pyszny i soczysty stek, w ,kuchni Lidla, jest dużo pomysłów na pyszne mięsa :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przygotowalam moja pierwsza jagniecine w zyciu, wyszla bardzo pyszna dzieki swietnemu przepisowi:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje, przepis jest na prawdę banalnie prosty a mięsko wychodzi super smaczne :)

      Usuń
  7. Podany przepis na ile porcji jest?

    OdpowiedzUsuń