SERNIK AMERYKAŃSKI Z GLAZUROWANYMI OWOCAMI

27 cze 2013
data:post.title
Sernik amerykański jest jednym z moich ulubionych serników.Jest to delikatne ciasto z kremowym,pysznym serem,otoczone kruchym ciastem lub spodem z herbatników.Podaje się go bez dodatków jednak ja,wyjątkowo zrobiłam go  z owocami sezonowymi ale można również polać ciasto polewą lub karmelem.


                                              SKŁADNIKI : na tortownicę 
                         SPÓD : 
  • 1/2 kostka margaryny Kasi 
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1/2 szklanki cukru pudru 
Składniki na ciasto przekładamy do miski,zagniatamy,wychodzi dość kleiste ciasto więc robię je w misce,schładzamy w lodówce około 1 godziny.
Tortownicę smarujemy masłem,wysypujemy bułką tartą i wykładamy(naoliwionymi rękoma) schłodzonym,kruchym ciastem,bardzo dobrze się formuje.

                      SER : 
  • 500 g sera wiaderkowego Polos 
  • 3 jajka 
  • 180-200 g śmietany 30 %,ja dodałam 18 % 
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżki mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
                                      DODATKOWO: 
  • 500 g dowolnych owoców u mnie jagody i poziomki 
  • 1 i 1/2 łyżki żelatyny spozywczej 
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 cukier waniliowy
Całe jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym,dodajemy ser i śmietanę,dokładnie mieszamy dosypując mąkę,masa powinna być gładka i dość lejąca.Ser wylewamy na przygotowane ciasto w tortownicy.Formę zakrywamy folią aluminiową,ponieważ czas pieczenia jest długi unikniemy dzięki temu spieczenia wierzchu ciasta(nie wstawiam sernika do dodatkowej formy z wodą,jak w przepisie,tak pieczony jest równie pyszny).
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 * C około 30 minut i zmniejszamy temperaturę do 160 * C ,ściągamy folię aluminiową i pieczemy następne 30 minut.Po tym czasie sprawdzamy na środku ciasta,patykiem do szaszłyków  czy ser się zsiadł,jeżeli jest jeszcze lejący wydłużamy czas pieczenia.
Wyłączamy piekarnik i zostawiamy sernik na godzinę  aby odpoczął.
Gdy ciasto jest już zimne,wysypujemy na wierzch umyte,osuszone owoce.Żelatynę dokładnie rozpuszczamy w ciepłej wodzie,dodajemy cukier waniliowy.Kiedy żelatyna zacznie tężeć,wylewamy ją równomiernie na owoce,lub smarujemy pędzelkiem i schładzamy w lodówce.


10 komentarzy

  1. O ja jaki piękny sernik ...

    OdpowiedzUsuń
  2. Sernik uwielbiam pod każdą postacią. Pysznie wyszedł!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam wszystkei serniki, a twój z jagodami wygląda przepysznie, też robię z twarożkiem sernikowym Pilos, jest taki kremowy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. serniki to moje ulubione ciasta, ale amerykańskiego jeszcze nie jadłam ;p ten wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mniam, pychotkowy!
    dzięki za dodanie go do akcji jagodowej:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie wygląda, aż ślinka cieknie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Serniki w ogóle są pyszne-a dodatek Jagody Kamczackiej potęguje doznania smakowe- u nas jest 6 krzewów- od końca maja oblepione owocami-a gdy kwitną - odwiedza je rój trzmieli.

    OdpowiedzUsuń