SKŁADNIKI :
- 4 udka przekrojone na pół
- pieprz cayenne
- sól,słodka i ostra papryka w proszku
- 1/2 świeżej papryki pokrojonej w plastry
- olej do pieczenia
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka ostreg ketchupu
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1/2 świeżej papryki pokrojonej w kostkę
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
- odrobina imbiru,soli,pieprzu i papryki słodkiej oraz ostrej w proszku
- 1 kg młodych ziemniaków
- sól,woda do gotowania
- odrobina oleju do pieczenia
Kurczaka myjemy,przyprawiamy,obsmażamy udka na oliwie z obu stron.Przekładamy do naczynia żaroodpornego,łącznie z pokrojoną papryka w plastry.
Do garnka wsypujemy cukier,podpiekamy go na karmel,dodajemy przeciśnięty czosnek,wodę(zmniejszając ogień aby cukier nam nie prysnął na rękę)paprykę i przyprawy,mieszamy.Gdy sos uzyska konsystencję syropu dodajemy do niego musztardę,ketchup,świeżą paprykę pokrojoną w kostkę i wszystkie przyprawy,mieszamy.
Gotowym sosem polewamy podpieczone kawałki kurczaka,całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 * C,pieczemy przez mniej więcej 45 minut.( ja nakryłam naczynie folią aluminiową a po 20 minutach ją ściągnęłam,mięsko pozostało dzięki temu soczyste).
Ziemniaki pozbawiamy skórek(tak młode dobrze się skrobie więc nie trzeba ich obierać),gotujemy w osolonej wodzie na półmiękko,odcedzamy.Odstawiamy do ostygnięcia,następnie kroimy je w plastry i podpiekamy na odrobinie oleju z obu stron.
Kawałki kurczaka układamy na talerzu(na liściach sałaty),dodajemy podpieczone młode ziemniaki i ulubioną surówkę.
Smacznego.
wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję i tak smakuje :)
UsuńDobry patent na obiadek:)
OdpowiedzUsuńZgłodniałam!
OdpowiedzUsuńSuper obiadek, w lidlu kupiłam na promocji udka, chyba też zrobię z sosem barbecue :)
OdpowiedzUsuń