KURCZAK W PROSTYM SOSIE BARBECUE

04.07.2013
data:post.title
Połączenie słodkawo-ostrego  sosu barbecue z kurczakiem idealnie do siebie pasuje a do tego pieczone ziemniaczki,mniam....



                                                            SKŁADNIKI :
  • 4 udka przekrojone na pół
  • pieprz cayenne
  • sól,słodka i ostra papryka w proszku
  • 1/2 świeżej papryki pokrojonej w plastry 
  • olej do pieczenia
                                                                SOS :
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka ostreg ketchupu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1/2 świeżej papryki pokrojonej w kostkę
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 
  • odrobina imbiru,soli,pieprzu i papryki słodkiej oraz ostrej w proszku 
                                                     DODATKOWO:
  • 1 kg młodych ziemniaków
  • sól,woda do gotowania
  • odrobina oleju do pieczenia
                                                     PRZYGOTOWANIE :
Kurczaka myjemy,przyprawiamy,obsmażamy udka na oliwie z obu stron.Przekładamy do naczynia żaroodpornego,łącznie z  pokrojoną papryka w plastry.
Do garnka wsypujemy cukier,podpiekamy go na karmel,dodajemy przeciśnięty czosnek,wodę(zmniejszając ogień aby cukier nam nie prysnął na rękę)paprykę i przyprawy,mieszamy.Gdy sos uzyska konsystencję syropu dodajemy do niego musztardę,ketchup,świeżą paprykę pokrojoną w kostkę  i wszystkie przyprawy,mieszamy.
Gotowym sosem polewamy podpieczone kawałki kurczaka,całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 * C,pieczemy przez mniej więcej 45 minut.( ja nakryłam naczynie folią aluminiową a po 20 minutach ją ściągnęłam,mięsko pozostało dzięki temu soczyste).
Ziemniaki pozbawiamy skórek(tak młode dobrze się skrobie więc nie trzeba ich obierać),gotujemy w osolonej wodzie na półmiękko,odcedzamy.Odstawiamy do ostygnięcia,następnie kroimy je w plastry i podpiekamy na odrobinie oleju z obu stron.
Kawałki kurczaka układamy na talerzu(na liściach sałaty),dodajemy podpieczone młode ziemniaki i ulubioną surówkę.
Smacznego.


5 komentarzy

  1. Super obiadek, w lidlu kupiłam na promocji udka, chyba też zrobię z sosem barbecue :)

    OdpowiedzUsuń