ŚLEDZIE PO CYGAŃSKU

15 gru 2013
data:post.title
Od dawna miałam ochotę przygotować te śledzie i właśnie już zrobione. Są naprawdę pyszne,a najlepiej smakują na drugi dzień. Polecam ten fajny przepis miłośnikom śledzików i nie tylko :)


                                                                    SKŁADNIKI : 
  • 1/2 kg filetów śledziowych, solonych
  • 5 ogórków konserwowych,pokrojonych w kostkę
  • 1 duża cebula, obrana i pokrojona w kostkę
  • 1 por (tylko biała część) 10 dkg
  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 2 łyżki musztardy
  • 5 łyżek ketchupu, gęstego
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • pieprz,ostra papryka do smaku

                                                             PRZYGOTOWANIE : 

Śledzie moczymy w wodzie, około 2-3 godzin. Następnie dobrze je płuczemy, osączamy i kroimy w dużą kostkę. Ogórki i cebulę kroimy w kostkę a por w plasterki. Przekładamy wszystko do miski.
W małej miseczce mieszamy cukier z szczyptą papryki i stopniowo dodajemy na zmianę : musztardę, ketchup i olej, przez cały czas mieszając, tak aby sos się nie rozwarstwił. Na koniec dodajemy czosnek i doprawiamy do smaku.
Do śledzi wlewamy sos i całość dokładnie mieszamy. Śledzie podajemy schłodzone. Najlepiej smakują na 2 dzień.Smacznego.



3 komentarze

  1. Pycha śledzie, teraz przed świętami też zaglądam do ,kuchni lidla, i szukam ciekawych przepisów :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Może w tym roku zrobiłabym takie właśnie śledzie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Śledzik po cygańsku bardzo mi smakował,polecam przepis :)

    OdpowiedzUsuń