MUS CYTRYNOWY Z GALARETKĄ POMARAŃCZOWĄ

29 lip 2014
data:post.title
Na poobiedni deser zawsze mam ochotę, dzisiaj pomysł na mus cytrynowy z galaretką pomarańczową. Smaczny orzeźwiający i lekki deser,  idealny na ciepłe dni.


                                                               SKŁADNIKI : 

  • 200 ml śmietanki 30 % mocno schłodzonej
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka żelatyny, rozpuszczona w 1/4 szklanki gorącej wody 
  • 2 łyżki soku z cytryny
                                      GALARETKA   POMARAŃCZOWA : 
  • 2 pomarańcze 
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 3/4 szklanki gorącej wody
  • 3  łyżki cukru + 3 łyżki wody 
  • płatki migdałów do dekoracji 
                                                             PRZYGOTOWANIE : 

Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym na sztywno, pod koniec ubijania wlewamy,sok z cytryny oraz żelatynę i energicznie mieszamy. Do małych pucharków nakładamy po dwie łyżki śmietany i odkładamy do lodówki do schłodzenia.
Pomarańcze dokładnie obieramy ( pozostawiamy 1/2 pomarańcza ze skórką do ozdoby), następnie środek, bez białych skórek  mielimy blenderem. 
Galaretkę rozpuszczamy w wodzie, łączymy ze zmielonymi pomarańczami, następnie odkładamy na kilka minut do lodówki.
Do pucharków ze śmietaną wylewamy równomiernie pomarańczową galaretkę, odkładamy do schłodzenia.
Resztę pomarańcza kroimy w plastry, przekładamy do garnka wraz z cukrem i wodą. Gotujemy około 20 minut. Wykładamy plastry na talerz i studzimy.
Zastygnięte desery dekorujemy odrobiną bitej śmietany, migdałami, karmelizowanymi plastrami pomarańczy oraz miętą i jagodami. Deser jest bardzo pyszny, polecam :)




Lekkie desery bez piekarnika vol 2

5 komentarzy

  1. Deser w pelni profesjonalny :-) Pozdrowienia mariolowe ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super, widzę że mamy podobne upodobania, zapraszam do siebie na ten sam pyszny deser z ,kuchni lidla, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam,na ile pucharków i jakiej wielkości jest przepis?z jakich proporcji zrobić na 6 pucharków o pojemności 300 ml?

    OdpowiedzUsuń