OGÓRKI KONSERWOWE

28 lip 2014
data:post.title
Ogórków konserwowych raczej nie brakuje w mojej spiżarni, robię je co roku i zawsze są bardzo smaczne i chrupiące. Są idealne do sałatek,  surówek, koreczków itp. Polecam mój przepis.


                                                                         SKŁADNIKI :
  • 3 kg małych ogórków
  • 3 litry wody ( nie musi być gotowana )
  • 3 szklanki octu
  • 9 łyżek cukru
  • 4 łyżki soli
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz w ziarnkach 
  • gorczyca
  • koper już kwitnący
  • kilka ząbków czosnku
  • 1 spora marchew pokrojona w talarki 
  • 1 papryka czerwona pokrojona w plastry
  • litrowe słoiki 
                                                                   PRZYGOTOWANIE :

 Do każdego słoika litrowego układamy  po gałązce kopru, wsypujemy po 1/2 łyżeczki gorczycy, dodajemy po listku laurowym, 2-3 ziarnkach angielskich, kilku ziarnkach pieprzu oraz po jednym ząbku czosnku.
Układamy ciasno ogórki, dodajemy jeszcze do słoika po kawałku papryki i 1-2 plasterkach marchewki.
W dużym garnku mieszamy ciepłą wodę z cukrem, solą i octem. Zalewą napełniamy słoiki z ogórkami, dokładnie zakręcamy.
Układamy przetwory w dużym garnku, zalewamy ciepłą wodą do szyjki słoika. Gotujemy 5 minut licząc czas od zagotowania się wody w garnku.
Tyle minut gotowania w zupełności wystarczy, natomiast ogórki będą chrupiące a nie miękkie.
Polecam mój sprawdzony przepis.




Przetwory

2 komentarze

  1. moje ulubione:) podeślij proszę choć słoiczek;)

    OdpowiedzUsuń
  2. "Polecam mój sprawdzony przepis."

    Sprawdzę! Zaraz zalewam i się zobaczy ;)

    OdpowiedzUsuń