JABŁKA PIECZONE Z DŻEMEM I KRUSZONKĄ

5 sie 2014
data:post.title
Jabłka zapiekane to smaczna i szybka, słodka przekąska. Podane z lodami rewelacyjnie smakują. Zapiekałam je z dżemem wiśniowym i kruszonką, co sprawiało że jabłka wyszły bardzo smaczne.


                                                                    SKŁADNIKI : 

  • 4-5 dużych jabłek
  • dżem wiśniowy 
  • 100 g   cukru
  • 100 g  masła 
  • 200 g  mąki 
  • folia aluminiowa
Jabłka przecinamy na równe połówki, środek wydrążamy łyżeczką tak aby nie zostało w środku gniazd nasiennych. Do każdej połówki nakładamy po 1 łyżeczce dżemu.
Z mąki cukru i masła robimy kruszonkę którą posypujemy połówki jabłek.
Jabłka umieszczamy (każde osobno) na foli aluminiowej i lekko zawijamy. Pieczemy na blaszce w nagrzanym piekarniku do 190 * C około 20-25 minut.
Jabłka wyciągamy z piekarnika, układamy na talerzu. Jeszcze ciepłe podajemy z gałką lodów waniliowych. Smacznego.





Jedz polskie jabłka


zBLOGowani.pl

4 komentarze

  1. Ach, uwielbiam pieczone jabłuszka i 'chodzą' za mną od jakiegoś czasu. Czekam tylko, aż upały ustaną :)

    OdpowiedzUsuń
  2. alez to musiało smakować:) boskie jabłuszka, pieknie podane!

    OdpowiedzUsuń
  3. musiały smakować przepysznie, bo bajecznie wyglądają! pozdrawiam i zapraszam do siebie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajna alternatywa dla szarlotki :)

    Dziękuję za udział w akcji i zachęcam do tworzenia kolejnych przepisów z jabłkami w roli głównej.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń