WARZYWNE RATATOUILLE

22 sie 2014
data:post.title
Danie z pewnością znane i bardzo lubiane. Nie jest trudne w przygotowaniu, tylko wymaga przestrzegania zasad zamieszczonych w przepisie. Przygotowując ratatouille na szybko uzyskamy gulasz warzywny a tego nie chcemy. Ważne aby warzywa zachowały swój smaki i konsystencję, dlatego dodajemy je osobno.


                                                            SKŁADNIKI :
  • 2 -3 małe cukinie, bez dużych pestek
  • 1 bakłażan
  • 4 dojrzałe, mięsiste pomidory, sparzone i obrane ze skórki
  • 1 puszka pomidorów ( niekoniecznie )
  • 2 cebule, można użyć również czerwonej
  • 2 czerwone papryki
  • 2  żółte papryki
  • 4 łyżki oleju do pieczenia
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • sól 
  • pieprz
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 1 kostka rosołowa
  • płaska łyżeczka bazylii suszonej
  • 1 kostka rosołowa ( dla wzbogacenia smaku )
                                                                PRZYGOTOWANIE : 
  1. Bakłażana i cukinię kroimy w dużą kostkę, posypujemy ( opcjonalnie )solą, przekładamy do miski i zostawiamy na około 20 minut aż puszczą sok. Sok zlewamy, warzywa należy opłukać i lekko odcisnąć.
  2. Papryki i cebule kroimy w kostkę, przekładamy do dużego garnka, wlewamy olej i dusimy warzywa pod przykryciem mieszając od czasu do czasu, doprawiamy je lekko solą i pieprzem. Papryka powinna być miękka ale nadal lekko chrupiąca. 
  3. Następnie dodajemy bakłażana z cukinią, paprykę, czosnek, bazylię, kostkę rosołową, pokrojone pomidory i dodatkowo puszkę pomidorów ( dla ładnego koloru i smaku).
  4. Wszystko dusimy kilkanaście minut, co jakiś czas mieszając nasze danie.
  5. Kiedy warzywa są już miękkie doprawiamy je do smaku.
  6. Ratatouille dekorujemy natką pietruszki, podajemy na ciepło.







Warzywa psiankowate 2014

Pora na pomidora!

3 komentarze

  1. Uwielbiam to danie. Obok lecza w sierpniu często gości na moim stole ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię to letnie danie, trochę zabawy z nim jest, ale warto.

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne kolory! Zjadłabym chętnie porcyjkę. Dziękuję za dodanie przepisu do akcji pomidorowej :)

    OdpowiedzUsuń