MUS Z DYNI GOTOWANEJ

03.11.2014
data:post.title
Mus z dyni to doskonały dodatek do ciast, deserów i pieczywa. Wystarczy dynię ugotować, zmielić blenderem i połączyć z innymi składnikami aby uzyskać nasze danie lub deser. Większość przepisów na mus jest z dyni pieczonej w piekarniku, ja ją gotuję z odrobiną wody. Mój sposób jest szybki i mniej pracochłonny.


                                                                         SKŁADNIKI : 
  • 1 dynia około 2 kg wagi w całości
  • 1 szklanka wody
                                                                     PRZYGOTOWANIE: 
  1. Dynię myjemy, przecinamy, usuwamy miąższ z pestkami. pestki suszymy. 
  2.  Tniemy na kawałki, łącznie ze skórą, przekładamy do dużego garnka, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu do miękkości. W razie konieczności, gdy płyny odparują a dynia będzie niedogotowana, dolewam odrobinę wody. 
  3. Miękką dynię, ostudzoną oddzielamy od skórki. Przekładamy do naczynia blendera i miksujemy na gładki krem.
  4. Mus przekładamy do pojemnika, przykrywamy i przechowujemy w lodówce, nie dłużej niż 24 godziny. W razie konieczności zamrażamy.

Prześlij komentarz