SKŁADNIKI :
CIASTO : przygotowujemy ciasto drożdżowe półfrancuskie.
podaję mój przepis ;
1 jajko do posmarowania pasztecików
FARSZ :
- 500 g kiszonej kapusty
- liść laurowy
- ziele angielskie
- szczypta kminku
- 1 duża cebula
- sól, pieprz do smaku
- 5 łyżek oleju
- 1 łyżeczka jarzynki
- 1/2 łyżeczki majeranku
- Kapustę gotujemy w garnku, zalaną do połowy wodą, z liściem laurowym, jarzynką, kminkiem i zielem do miękkości. Odciskamy na durszlaku i kroimy na mniejsze kawałki.
- Cebulę obieram, siekamy i podpiekamy an oleju, dodajemy do niej naszą kapustę i podsmażamy aż dobrze odparują płyny. Doprawiamy do smaku majerankiem, solą i pieprzem.
- Ciasto rozwałkowujemy, tniemy na paski, na każdym układamy farsz i zlepiamy brzegi pasków.
- Radełkiem tniemy małe paszteciki, układamy je na wysmarowanej olejem blaszce, smarujemy po wierzchu pędzelkiem rozmąconym jajkiem.
- Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180-190 *C, przez około 25-30 minut.
świetne do barszczu:)
OdpowiedzUsuńMoże głupie pytanie, ale jak zawija się te paszteciki?
OdpowiedzUsuńSkleja się brzegi ciasta, zawsze daję ilustrację obrazkową aby było łatwiej zrozumiec tok przygotowania .
Usuń