PASZTECIKI Z KAPUSTĄ NA CIEŚCIE PÓŁFRANCUSKIM DROŻDŻOWYM

06.11.2014
data:post.title
Paszteciki nadziane kapusta kiszoną, pieczone w piekarniku są świetne do barszczyku i na przekąskę.


SKŁADNIKI :

CIASTO : przygotowujemy ciasto drożdżowe półfrancuskie.
                           podaję mój przepis ;   
                  ciasto pófrancuskie - drożdżowe
                   1 jajko do posmarowania pasztecików  

                                                                                                                                     
                                                                        FARSZ : 
  • 500 g kiszonej kapusty 
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • szczypta kminku
  • 1 duża cebula
  • sól, pieprz do smaku
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka jarzynki
  • 1/2 łyżeczki majeranku 
                                                            PRZYGOTOWANIE :

  1. Kapustę gotujemy w garnku, zalaną do połowy wodą, z liściem laurowym, jarzynką, kminkiem i zielem do miękkości. Odciskamy na durszlaku i kroimy na mniejsze kawałki. 
  2. Cebulę obieram, siekamy i podpiekamy an oleju, dodajemy do niej naszą kapustę i podsmażamy aż dobrze odparują płyny. Doprawiamy do smaku majerankiem, solą i pieprzem. 
  3. Ciasto rozwałkowujemy, tniemy na paski, na każdym układamy farsz i zlepiamy brzegi pasków. 
  4. Radełkiem tniemy małe paszteciki, układamy je na wysmarowanej olejem blaszce, smarujemy po wierzchu pędzelkiem rozmąconym jajkiem. 
  5. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180-190 *C, przez około 25-30 minut. 




3 komentarze

  1. Może głupie pytanie, ale jak zawija się te paszteciki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skleja się brzegi ciasta, zawsze daję ilustrację obrazkową aby było łatwiej zrozumiec tok przygotowania .

      Usuń