SZARE KLUSKI

08.11.2014
data:post.title
Przepis na szare kluski znany jest od pokoleń, są bardzo smaczne i syte. Często podaje się je okraszone tłuszczem z cebulką i boczkiem a  podane do pieczonego mięsa i kiszonej kapusty stanowią pyszne danie.


                                                                   SKŁADNIKI :
  • 1 kg ziemniaków 
  • 0,5 kg ziemniaków  ugotowanych, ostudzonych 
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
                                                                 DODATKOWO : 
  • 1 cebula
  • 1 kiełbasa zwyczajna 
  • 3-4 łyżki oleju
  • sól 
       Kiełbasę i cebulę drobno kroimy, podpiekamy na oleju. Odkładamy.

                                                             PRZYGOTOWANIE :

Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce o małych oczkach. Przekładamy je do lnianej ściereczki i wyciskamy sok do miseczki. Z soku, po kilku minutach wytrąci się mąka ziemniaczana którą zbierzemy i dodamy do ciasta. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę.
Do miski przekładamy wszystkie składniki na ciasto. Mąki ziemniaczanej z soku powinna wyjść jedna łyżka, jak będzie mniej to dosypujemy. Wyrabiamy ciasto, wyjdzie trochę klejące ale takie ma być.
W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę, na wrzątek kładziemy łyżką porcje ciasta.
Kluski gotujemy, 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Odcedzamy na durszlaku, lekko polewając zimną wodą, uważając aby się nie rozpadły. Przekładamy na talerze, okraszamy cebulką i boczkiem lub kiełbasą.







2 komentarze