SKŁADNIKI :
- 1 kg ziemniaków
- 0,5 kg ziemniaków ugotowanych, ostudzonych
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 cebula
- 1 kiełbasa zwyczajna
- 3-4 łyżki oleju
- sól
PRZYGOTOWANIE :
Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce o małych oczkach. Przekładamy je do lnianej ściereczki i wyciskamy sok do miseczki. Z soku, po kilku minutach wytrąci się mąka ziemniaczana którą zbierzemy i dodamy do ciasta. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę.
Do miski przekładamy wszystkie składniki na ciasto. Mąki ziemniaczanej z soku powinna wyjść jedna łyżka, jak będzie mniej to dosypujemy. Wyrabiamy ciasto, wyjdzie trochę klejące ale takie ma być.
W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę, na wrzątek kładziemy łyżką porcje ciasta.
Kluski gotujemy, 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Odcedzamy na durszlaku, lekko polewając zimną wodą, uważając aby się nie rozpadły. Przekładamy na talerze, okraszamy cebulką i boczkiem lub kiełbasą.
świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńmniam! ;)
OdpowiedzUsuń