CIASTO :
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 płaskie łyżki maki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- papier do pieczenia
- mielone orzechy pistacjowe
- posypka
- zielone listki
- suszona żurawina
- cukier puder
PRZYGOTOWANIE :
Od razu po upieczeniu, gorący biszkopt zawijamy z papierem w kształt rolady. Pozostawiamy do ostygnięcia.
MASA :
- 400 ml serka trzykrotnie mielonego
- 100 g czekolady deserowej
- 100 ml śmietany 30%
- 4 łyżki cukru
- 1 duża łyżka żelatyny
POLEWA :
- 200 g czekolady deserowej
- 100 ml śmietany 30%
- 20 g masła
PRZYGOTOWANIE :
- Roladę rozwijamy, papier z pieczenia odkładamy, smarujemy ją zimną masą serową (lekko tężejąca), wyrównujemy po same brzegi biszkoptu i delikatnie zwijamy. Odkładamy na 30 minut do lodówki.
- Zimną roladę polewamy gęstniejącą polewą, resztę zostawiamy ( możemy przygotować z niej listki czekoladowe ). Następnie grzebieniem do dekorowanie, widelcem lub nożem robimy ozdobne paski na roladzie.
- Odcinamy po ukosie nierówny początek i koniec ciasta. Przykładamy je do boku rolady, tworząc odciętą gałąź. W podobny sposób robimy mniejszą gałąź, przyklejając ją do górnej części rolady. Pozostałą polewą wypełniamy luki w złączeniach. Gotową roladę przekładamy do lodówki aż dokładnie zastygnie.
- Dekorujemy według własnego uznania np. listkami, orzechami, suszonymi owocami lub grzybkami bezowymi.
- Ciasto jest bardzo efektowne idealne na Święta Bożego Narodzenia.
Smacznego.
świetnie wygląda i na pewno jest bardzo smaczna:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam czekoladę a to ciasto jest rewelacyjne, delikatne i czekoladowe. po prostu pyszniutkie ...
UsuńWspaniała :)
OdpowiedzUsuńmam ją na liście swoich "rzeczy do zrobienia":)
OdpowiedzUsuńWygląda imponująco :)
OdpowiedzUsuń