ROLADA ŚWIĄTECZNA - BUCH DE NOEL

23.11.2014
data:post.title
Rolada Buch de Noel to Bożonarodzeniowe ciasto a pochodzi z kuchni francuskiej. Po pierwsze Francuzi nie jedzą na wigilijną kolację karpia, miejsce ryby zajmuje indyk. Natomiast na stole we Francji nie może zabraknąć rolady Buche. Cukiernicy nadają jej różne kształty, ale zawsze poznamy w niej fragment pokrytego korą drzewa. Dekorujemy ją listkami, czerwonymi suszonymi owocami, orzechami, gałązkami jodły oraz cukrowymi grzybkami.


                                                                    CIASTO :
  • 4  jajka 
  • 4 łyżki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżki maki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
                                                              DODATKOWO :
  • papier do pieczenia 
  • mielone orzechy pistacjowe
  • posypka
  • zielone listki 
  • suszona żurawina
  • cukier puder
                                                         PRZYGOTOWANIE : 

Białka ubijamy mikserem na sztywno, dalej ubijając dodajemy cukier, po chwili wlewamy żółtka a na koniec wsypujemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Biszkopt wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, równo go rozsmarowujemy tak aby zajął całą powierzchnię dużej blaszki z piekarnika. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, około 12 minut.
Od razu po upieczeniu, gorący biszkopt zawijamy z papierem w kształt rolady. Pozostawiamy do ostygnięcia.

                                                                        MASA : 
  • 400 ml serka trzykrotnie mielonego
  • 100 g czekolady deserowej
  • 100 ml śmietany 30% 
  • 4 łyżki cukru
  • 1 duża łyżka żelatyny 
W garnku zagotowujemy śmietankę, zdejmujemy z gazu, dodajemy połamaną czekoladę i wsypujemy żelatynę, mieszamy aż składniki się rozpuszczą. Pozostawiamy do ostygnięcia. Ser przekładamy do miski, łączymy go z masą czekoladową, dokładnie mieszamy.

                                                                      POLEWA : 
  • 200 g czekolady deserowej
  • 100 ml śmietany 30% 
  • 20 g masła
Śmietankę zagotowujemy, dodajemy pokruszoną czekoladę, chwilę mieszamy aż się rozpuści, na końcu dodajemy miękkie masło. Odstawiamy do ostygnięcia.

                                                             PRZYGOTOWANIE : 

  1. Roladę rozwijamy, papier z pieczenia odkładamy, smarujemy ją zimną masą serową (lekko tężejąca), wyrównujemy po same brzegi biszkoptu i delikatnie zwijamy. Odkładamy na 30 minut do lodówki.
  2. Zimną roladę polewamy gęstniejącą polewą, resztę zostawiamy ( możemy przygotować z niej listki czekoladowe ). Następnie grzebieniem do dekorowanie, widelcem lub nożem robimy ozdobne paski na roladzie.
  3.  Odcinamy po ukosie nierówny początek i koniec ciasta. Przykładamy je do boku rolady, tworząc odciętą gałąź. W podobny sposób robimy mniejszą gałąź, przyklejając ją do górnej części rolady. Pozostałą polewą wypełniamy luki w złączeniach. Gotową roladę przekładamy do lodówki aż dokładnie zastygnie.
  4. Dekorujemy według własnego uznania np. listkami, orzechami, suszonymi owocami lub grzybkami bezowymi.
  5. Ciasto jest bardzo efektowne idealne na Święta Bożego Narodzenia.

         Smacznego.




5 komentarzy

  1. świetnie wygląda i na pewno jest bardzo smaczna:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam czekoladę a to ciasto jest rewelacyjne, delikatne i czekoladowe. po prostu pyszniutkie ...

      Usuń
  2. mam ją na liście swoich "rzeczy do zrobienia":)

    OdpowiedzUsuń