PIERŚ Z KURCZAKA NADZIEWANA BROKÓŁAMI I SEREM

01.11.2014
data:post.title
Pierś drobiowa nadziewana brokułami nie jest skomplikowanym daniem, za to ładnie wygląda i  jest pysznym urozmaiceniem obiadowym. Podana z warzywami gotowanymi na parze stanowi zdrowy i dietetyczny posiłek.


                                                                SKŁADNIKI : 

  • 3 pojedyncze, spore piersi z kurczaka 
  • 1/2 brokuła ugotowanego
  • 100 g sera żółtego, startego na tarce
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • sól, pieprz, tymianek do smaku 
                                                           DODATKOWO : 

  • dowolne warzywa gotowane na parze
  • sok z buraczka do ozdobienia talerza 
  • folia aluminiowa do zawinięcia mięsa
                                                      PRZYGOTOWANIE : 

Ugotowany brokuł przekładamy do miseczki, dodajemy jajko, starty ser czosnek sól i pierz. Mieszamy masę aż brokuł się rozdrobni na małe kawałki.
Piersi nacinamy z boku, by powstał, przy rozłożeniu szeroki plaster mięsa dający się nadziać.
Mięso solimy,pieprzymy, nakładamy do środka po dużej łyżce farszu, przekładamy delikatnie na folię aluminiową i zawijamy nadziane mięso, lekko je dociskając.
Pieczemy w piekarniku lub halogenie, około 30 minut w temperaturze 180 * C.
Po wyjęciu, mięso odwijamy i przekładamy na talerz aby ostygło. Powstały sos zachowujemy do polania warzyw ugotowanych na parze.
Roladki kurczaka przecinamy na dwie połówki, talerz ozdabiamy sokiem z buraczka, układamy warzywka, mięso, polewamy sosem i podajemy. Smacznego.





2 komentarze

  1. świetny przepis! drobiu w takiej postaci jeszcze nie próbowałam, a uwielbiam brokuły, tak więc z pewnością przepis wypróbuję :) strefa pasji

    OdpowiedzUsuń