SKŁADNIKI :
- 3 pojedyncze, spore piersi z kurczaka
- 1/2 brokuła ugotowanego
- 100 g sera żółtego, startego na tarce
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- sól, pieprz, tymianek do smaku
- dowolne warzywa gotowane na parze
- sok z buraczka do ozdobienia talerza
- folia aluminiowa do zawinięcia mięsa
Ugotowany brokuł przekładamy do miseczki, dodajemy jajko, starty ser czosnek sól i pierz. Mieszamy masę aż brokuł się rozdrobni na małe kawałki.
Piersi nacinamy z boku, by powstał, przy rozłożeniu szeroki plaster mięsa dający się nadziać.
Mięso solimy,pieprzymy, nakładamy do środka po dużej łyżce farszu, przekładamy delikatnie na folię aluminiową i zawijamy nadziane mięso, lekko je dociskając.
Pieczemy w piekarniku lub halogenie, około 30 minut w temperaturze 180 * C.
Po wyjęciu, mięso odwijamy i przekładamy na talerz aby ostygło. Powstały sos zachowujemy do polania warzyw ugotowanych na parze.
Roladki kurczaka przecinamy na dwie połówki, talerz ozdabiamy sokiem z buraczka, układamy warzywka, mięso, polewamy sosem i podajemy. Smacznego.
świetny przepis! drobiu w takiej postaci jeszcze nie próbowałam, a uwielbiam brokuły, tak więc z pewnością przepis wypróbuję :) strefa pasji
OdpowiedzUsuńWypróbowane, przepyszne!
OdpowiedzUsuńProszę poprawić rażący błąd ortograficzny w tytule :O
OdpowiedzUsuńDziękuję panu za czujność :)
Usuń