Kluski śląskie, jak sama nazwa mówi pochodzą z kuchni śląskiej, podaje się je najczęściej do sosów mięsnych i mięs duszonych lub bezpośrednio są okraszone stopioną słoninką.
SKŁADNIKI :
- 1 część -ugotowane ziemniaki, ostudzone i zmielone maszynką do mięsa
- 1/4 części mąka ziemniaczana
- 1 jajko
- odrobina wody do zagniecenia ciasta
- osolona woda do gotowania klusek
PRZYGOTOWANIE :
Ugotowane i zmielone ziemniaki przekładamy do dużej miski, uklepujemy i wyrównujemy powierzchnię. Dzielimy ziemniaki na cztery części i wyjmujemy jedną część, która rozkładamy równomiernie na pozostałych ziemniakach. W wolne miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną, wbijamy jajko i zagniatamy elastyczne, zwarte ciasto. Gdyby ziemniaki były zbyt suche, a ciasto nie chciało się uformować, dolewamy trochę wody.
Z ciasta formujemy okrągłe kluski z wgłębieniem w środku.
Gotujemy w osolonym wrzątku, 3-4 minuty od wypłynięcia klusek.
Prześlij komentarz