KLUSKI ŚLĄSKIE

20 lis 2014
data:post.title
Kluski śląskie, jak sama nazwa mówi pochodzą z kuchni śląskiej, podaje się je najczęściej do sosów mięsnych i mięs duszonych lub bezpośrednio są okraszone stopioną słoninką.


                                                                       SKŁADNIKI : 
  • 1 część -ugotowane ziemniaki, ostudzone i  zmielone maszynką do mięsa
  • 1/4 części mąka ziemniaczana 
  • 1 jajko
  • odrobina wody do zagniecenia ciasta 
  • osolona woda do gotowania klusek 
                                                               PRZYGOTOWANIE : 
Ugotowane i zmielone ziemniaki przekładamy do dużej miski, uklepujemy i wyrównujemy powierzchnię. Dzielimy ziemniaki na cztery części i wyjmujemy jedną część, która rozkładamy równomiernie na pozostałych ziemniakach. W wolne miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną, wbijamy jajko i zagniatamy elastyczne, zwarte ciasto. Gdyby ziemniaki były zbyt suche, a ciasto nie chciało się uformować, dolewamy trochę wody.
Z ciasta formujemy okrągłe kluski z wgłębieniem w środku.
Gotujemy w osolonym wrzątku, 3-4 minuty od wypłynięcia klusek.




Prześlij komentarz