DOMOWY AROMAT I CUKIER WANILIOWY

22 lis 2014
data:post.title
Aromat i cukier  waniliowy to jeden z podstawowych składników naszych wypieków. Bardzo lubię zapach domowego, naturalnego cukru i aromatu, jest po prostu cudowny.


                                                                     SKŁADNIKI : 

  • 250 ml czystej wódki
  • 1 - 2 szklanki cukru
  • 4  laski wanilii
Laski wanilii przecinamy ostrym nożykiem wzdłuż. Rozcięte dwie laski ( 4 części ) wkładamy do buteleczki z wódką, możemy dodać  więcej wanilii ale tyle w zupełności wystarcza. Z czasem ekstrakt będzie nabierał coraz ciemniejszej barwy. Czasami trzeba czekać około 4 tygodni ale dopiero po tym czasie aromat jest gotowy do użycia. Po zużyciu części aromatu można dolać  wódki.
Na bieżąco można też ekstrakt wzmocnić  dokładając nowe laski wanilii.
Do cukru dodajemy wydrążone nasionka z dwóch lasek wanilii, dokładnie rozcieramy je w cukrze, Dokładamy również wydrążone laski wanilii, zamykamy cukier w słoiczku, po kilku dniach lub nawet na drugi dzień cukier jest gotowy do użycia.
Osobiście wolę cukier waniliowy domowy, ma mocniejszy aromat niż olejek na wódce, ale obydwa produkty są doskonałe. Polecam.






Prześlij komentarz