Upiekłam go na półkruchym, lekko wysokim spodzie, z dodatkiem orzechów. Myślę że świetne będzie również ciasto z ciastek owsianych lub oreo. Wybór zależy od nas. Polecam serniczek dyniowy bo jest rewelacyjny.
CIASTO :
- 1 szklanka mąki pszennej 130 g
- 1/2 szklanka orzechów mielonych ( dowolnych )
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru
- 2 płaskie łyżki ciemnego kakao
- 100 g miękkiego masła
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
SER :
- 1 kg sera trzykrotnie mielonego, wiaderkowego
- 5 jajek
- 1 szklanka musu z dyni
- 1 szklanka cukru
- 2 cukry waniliowe
- 1 budyń waniliowy bez cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 5 łyżek oleju
POLEWA :
- 150 g czekolady białej
- 1/4 szklanki mleka
- 1 łyżeczka żelatyny
- 2 duże łyżki mleka w proszku
- mielone orzechy do posypania ciasta ( u mnie pistacje i nerkowce )
PRZYGOTOWANIE :
Tortownicę wykładamy folią aluminiową, na dno równomiernie rozkładamy schłodzone ciemne ciasto ( możemy je rozwałkować jakby było za twarde po schłodzeniu ). Spodu nie podpiekamy, więc wylewamy na ciasto całą masę serową.
Sernik pieczemy w niższej temperaturze w piekarniku 170 * C, przez 1 h (unikniemy wtedy spieczenia, zbytniego wyrastania i opadania ciasta).
Studzimy sernik przy uchylonych drzwiczkach około 2 godziny, ja zostawiłam ciasto w piekarniku kilka godzin. Wtedy ładnie osiadł a nie opadł.
Odpinamy brzegi tortownicy, odkrawamy zbytnio wystające ranty sernika, o ile będą nierówne. Na sernik wylewamy już zimną, białą polewę, lekko ją wyrównując ( jest już gęsta ). Brzegi ciasta posypujemy orzechami. Ciasto chłodzimy w lodówce do momentu całkowitego zastygnięcia polewy.
ale bym taki sernik wcinała:)
OdpowiedzUsuńWygląda idealnie :)
OdpowiedzUsuń