SERNIK DYNIOWY Z MLECZNĄ POLEWĄ I ORZECHAMI

9 lis 2014
data:post.title
Uwielbiam aksamitne i lekkie serniczki, ten właśnie taki jest, z musem dyniowym wyszedł pyszniutki.
Upiekłam go na półkruchym, lekko wysokim spodzie, z dodatkiem orzechów. Myślę że świetne będzie również ciasto z ciastek owsianych lub oreo. Wybór zależy od nas. Polecam serniczek dyniowy bo jest rewelacyjny.


                                                               CIASTO : 
  • 1 szklanka mąki pszennej 130 g 
  • 1/2 szklanka orzechów mielonych ( dowolnych )
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 2 płaskie łyżki ciemnego kakao
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
Z podanych składników zagniatamy półkruche ciasto. Odkładamy je do lodówki na 30 minut.

                                                                    SER :
  • 1 kg sera trzykrotnie mielonego, wiaderkowego
  • 5 jajek 
  • 1 szklanka musu z dyni
  • 1 szklanka cukru
  • 2 cukry waniliowe 
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek oleju
Żółtka ucieramy mikserem z cukrami na puch, dodajemy mus z dyni, dalej miksując dodajemy ser, budyń z mąką a na koniec ubitą na sztywno pianę z białek. Masę delikatnie mieszamy tak aby białka zbytnio nie opadły,

                                                                   POLEWA : 
  • 150 g czekolady białej 
  • 1/4 szklanki mleka 
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 2 duże łyżki mleka w proszku
  • mielone orzechy do posypania ciasta ( u mnie pistacje i nerkowce )
Mleko i czekoladę ogrzewamy w garnku ( nie gotujemy ), mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Dodajemy żelatynę do gorącej polewy, już nie ogrzewamy, jeszcze chwilkę mieszamy aż żelatyna się rozpuści. Na koniec wsypujemy mleko w proszku, mieszamy aż składniki się połączą. Masę studzimy.

                                                           PRZYGOTOWANIE : 

Tortownicę wykładamy folią aluminiową, na dno równomiernie rozkładamy schłodzone ciemne ciasto ( możemy je rozwałkować jakby było za twarde po schłodzeniu ). Spodu nie  podpiekamy, więc wylewamy na ciasto całą masę serową.
Sernik pieczemy w niższej temperaturze w piekarniku 170 * C, przez 1 h (unikniemy wtedy spieczenia, zbytniego wyrastania i opadania ciasta).
Studzimy sernik przy uchylonych drzwiczkach około 2 godziny, ja zostawiłam ciasto w piekarniku kilka godzin. Wtedy ładnie osiadł a nie opadł.
Odpinamy brzegi tortownicy, odkrawamy zbytnio wystające ranty sernika, o ile będą nierówne. Na sernik wylewamy już zimną, białą polewę, lekko ją wyrównując ( jest już gęsta ). Brzegi ciasta posypujemy orzechami. Ciasto chłodzimy w lodówce do momentu całkowitego zastygnięcia polewy.






2 komentarze