PIERNICZKI

30.11.2014
data:post.title
Pierniczki korzenne zawsze przygotowuję na  Święta Bożego Narodzenia, jest to świetne zajęcie dla dzieci, uwielbiają wycinać przeróżne kształty a później je dekorować. Przygotowuję je wcześniej, nawet kilka dni przed świętami, zamykam w pojemnikach, ponieważ zaraz po upieczeniu robią się twarde. Jednak z czasem miękną i stają się kruche. Możemy przechowywać  je nawet kilka tygodni, o ile nie zostaną zjedzone. 


                                                                SKŁADNIKI : 
  • 5 szklanek mąki pszennej
  • 1 duża łyżka kakao
  • 1 jajko
  • 1 paczka przyprawy do piernika 20 %
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1/2 szklanki miodu, podgrzanego, płynnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 250 g masła lub margaryny o pokojowej temperaturze 
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy 
  • lukier do ozdoby (użyłam lukru plastycznego, kolorowego )
  • dowolne powidła
                                                         PRZYGOTOWANIE : 

Margarynę ucieramy mikserem z cukrem pudrem i cukrem waniliowy. Dodajemy 
jajko, miód, i dalej mieszając wsypujemy mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem, kakao i przyprawą do piernika. Ciasto jest dość gęste więc je zagniatamy, gdyby bardzo się kleiło dosypujemy mąki. Zawijamy je w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Kiedy stwardnieje, dzielimy je na 3-4 porcje i rozwałkowujemy na placki o grubości 3 mm. Wycinamy foremkami ciasteczka i układamy na blaszce. Pieczemy w piekarniku w temp. 180 * C, 15 minut aż się zarumienią. Ostudzone pierniczki smarujemy z jednej strony marmoladą i sklejamy z drugim ciastkiem oraz ozdabiamy lukrem lub cukrem pudrem. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pudełku. Idealne do jedzenia po 3-4 dniach. Smacznego 





zBLOGowani.pl

6 komentarzy

  1. prezentują się wyjątkowo pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj tak zapachniało świętami ^^, fantastyczny pomysł na pierniczki i pięknie udekorowane :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Po prostu cudeńka te z kwiatuszkami! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrobiłam małe kwiatuszki z lukru ponieważ nie przepadam za mocno lukrowanymi ciastkami, taki mały kwiatuszek wystarczy :)

      Usuń