SKŁADNIKI :
- 6 kotletów schabowych bez kości
- 30-40 dkg kapusty kiszonej
- kilka suszonych grzybków, namoczonych wcześniej w wodzie
- 1 mała cebula, drobno pokrojona
- 2 -4 łyżki oleju
- sól, pieprz i słodka papryka w proszku
- 1 łyżka mąki + trochę do zagęszczenia sosu
- Kapustę przekładamy do garnka, zalewamy wodą, gotujemy do miękkości, dobrze odcedzamy lub wyciskamy i drobno kroimy.
- Grzybki wcześniej namoczone w wodzie (około 1-2 szklankami ) zagotowujemy, odcedzamy ( wody z grzybów nie wylewamy ponieważ zrobimy z niej sos), drobno kroimy lub mielimy.
- Na patelni, na oleju podpiekamy cebulę, dodajemy pokrojoną kapustę i grzybki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszając chwilkę smażymy aż płyny odparują. Farsz przekładamy do miseczki.
- Schab ubijamy cienko, doprawiamy lekko solą, pieprzem i papryką.
- Na każdy kotlet nakładamy dużą łyżkę farszu, zwijamy, spinamy roladki wykałaczką.
- Roladki posypujemy mąką, przekładamy na patelnię z odrobiną oleju, podpiekamy 2-3 minuty z każdej strony.
- Do rolad wlewamy wywar z grzybów, gotujemy około 15 minut. Roladki przekładamy do miseczki, wyciągamy wykałaczki.
- Sos zagęszczamy łyżką mąki rozmieszaną z wodą. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem ewentualnie jarzynką.
- Na talerz układamy roladę, ziemniaki, polewamy sosem, podajemy z surówką.
świetna odmiana od tradycyjnego kotleta:)
OdpowiedzUsuńW dodatku bardzo smaczne, polecam.
Usuńjak zwykle ślinka cieknie:) pozdrawiam czarnykruk-foto.blogspot.com
OdpowiedzUsuńSuper! I bardziej dietetyczne bo nie ma bułki tartej, która chłonie tłuszcz.
OdpowiedzUsuń