SKŁADNIKI :
- 2 puszki pomidorów
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju
- 4-5 ostrych papryczek chilli
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- sok z 1/2 cytryny
PRZYGOTOWANIE :
Do garnka wlewamy olej, dodajemy obraną i poszatkowaną cebulę oraz pokrojony czosnek.
Po chwili podpiekania wlewamy pomidory i dodajemy pokrojone papryczki chili łącznie z pestkami ale bez końcówki ( papryczki kroimy w gumowych rękawiczkach ) .
Całość gotujemy 20 minut. Sos odkładamy do ostygnięcia, następnie mielimy blenderem, przekładamy go spowrotem na gaz i ogrzewamy, dodajemy całe przyprawy, mieszamy ( oczywiście przypraw może być więcej ale to zależy od naszego smaku ).
Gotujemy około 10 minut aż sos zgęstnieje i gotowe. Jeszcze gorący przelewam do malutkich słoiczków lub buteleczek. Odkładam do ostygnięcia. Można go również przechowywać w lodówce, w pojemniku. Polecam sosik do domowego kebaba, kanapek itp. jest super.
Gotujemy około 10 minut aż sos zgęstnieje i gotowe. Jeszcze gorący przelewam do malutkich słoiczków lub buteleczek. Odkładam do ostygnięcia. Można go również przechowywać w lodówce, w pojemniku. Polecam sosik do domowego kebaba, kanapek itp. jest super.
Serdecznie zapraszam do udziału w konkursie. :) Do wygrania jest zestaw dowolnie wybranych przypraw dobrej jakości! By wziąć udział w konkursie wystarczy przesłać przepis na danie mięsne (szczegóły w linku). Są trzy miejsca, trzy nagrody, jest o co walczyć!
OdpowiedzUsuńhttp://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/01/konkurs-wygraj-zestaw-wybranych-przez.html
Wygląda bardzo dobrze! :)
OdpowiedzUsuń👌
OdpowiedzUsuńzrobiłem z żółtych papryczek wg tego przepisu. Trudno powiedzieć czy smaczny bo chce urwać głowę :) więc chyba jest okej. Zamiast pomidorów z puszki dałem gotowy sos pomidorowy, taki z biedry z bazylią, a zamiast soku z cytryny troszkę octu ryżowego. jest okej
OdpowiedzUsuńBardzo dobry jako dodatek do kebaba
OdpowiedzUsuńw koncu jakis przepis na ostry sos ktory mi sie podoba... :) dziekuje
OdpowiedzUsuńOrtograf: powinno być "z powrotem".
OdpowiedzUsuń