DOMOWY, OSTRY SOS CHILLI

25.01.2015
data:post.title
Sos ostry chilli, na bazie pomidorów jest rewelacyjny dla miłośników ostrzejszych smaków a co najważniejsze z łatwością przygotowujemy go w domu. Sos jest  na bazie pomidorów, dzięki czemu zachowuje gęstość, z dodatkiem chilli jest ostry i bardzo smaczny. Nie podajemy go dzieciom.


SKŁADNIKI : 
  • 2 puszki pomidorów
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 4-5 ostrych papryczek chilli
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • sok z 1/2 cytryny


                                                            PRZYGOTOWANIE : 

Do garnka wlewamy olej, dodajemy obraną i poszatkowaną cebulę oraz pokrojony czosnek.
Po chwili podpiekania wlewamy pomidory i dodajemy pokrojone papryczki chili łącznie z pestkami ale bez końcówki ( papryczki kroimy w gumowych rękawiczkach ) .
Całość gotujemy 20 minut. Sos odkładamy do ostygnięcia, następnie mielimy blenderem, przekładamy go spowrotem na gaz i ogrzewamy, dodajemy całe przyprawy, mieszamy ( oczywiście przypraw może być więcej ale to zależy od naszego smaku ).
Gotujemy około 10 minut aż sos zgęstnieje i gotowe. Jeszcze gorący przelewam do malutkich słoiczków lub buteleczek. Odkładam do ostygnięcia. Można go również przechowywać w lodówce, w pojemniku. Polecam sosik do domowego kebaba, kanapek itp. jest super.





1 komentarz

  1. Serdecznie zapraszam do udziału w konkursie. :) Do wygrania jest zestaw dowolnie wybranych przypraw dobrej jakości! By wziąć udział w konkursie wystarczy przesłać przepis na danie mięsne (szczegóły w linku). Są trzy miejsca, trzy nagrody, jest o co walczyć!

    http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/01/konkurs-wygraj-zestaw-wybranych-przez.html

    OdpowiedzUsuń