Łosoś z salsą z awokado i malinowym winegret to świetny pomysł na lekkie i zdrowe danie. Smaki rewelacyjnie się łączą, salsa jest łagodna w smaku natomiast malinowy winegret podnosi smak całego dania.
SKŁADNIKI :
- 3-4 dzwonka łososia wędzonego lub ugotowanego na parze
- sól, słodka i ostra papryka w proszku
- odrobina soku z cytryny
- kilka listków szpinaku do dekoracji
DO WĘDZENIA :
- garnek do gotowania na parze
- 2 łyżki herbaty
- skórka z pomarańczy
Łososia myjemy, nacieramy przyprawami, skrapiamy sokiem z cytryny. Herbatę wsypujemy na dno garnka, dodajemy odrobinę skórki z pomarańczy i zaczynamy ogrzewać garnek na małym ogniu minut. Na środkową część garnka układamy łososia, przykrywamy i wędzimy około 20 minut. Po kilku minutach mięso obracamy. Ostudzonego łososia łamiemy na kilka kawałków, pozbawiając go ości i skóry.
SALSA :
- 1 awokado
- 1 czerwona cebula
- 1 duży pomidor
- 1-2 suszone pomidory
- sól, pieprz do smaku
- opcjonalnie szczypior, natka pietruszki, siekany czosnek do smaku
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
Cebulę i pomidory kroimy w bardzo drobną kostkę, z awokado wyjmujemy pestkę, miąższ również drobno kroimy. W miseczce mieszamy wszystkie składniki, wlewamy oliwę i doprawiamy przyprawami. Swoją salsę przełożyłam do skórki z awokado a resztę podałam z łososiem.
WINEGRET :
- 100 g świeżych lub mrożonych malin
- 1/2 małej cebuli, pokrojonej w kostkę
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 płaska łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka octu winnego
- sól
Maliny miksujemy blenderem, dodajemy sparzoną gorąca wodą, pokrojoną cebulę, oliwę, cukier oraz musztardę i ocet. Gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. Doprawiamy sos do smaku solą i mielimy ponownie blenderem.
Na talerzu układamy porcję salsy oraz listki szpinaku, na listkach rozsmarowujemy winegret, na to układamy kawałki łososia, polewamy odrobiną oliwy. Smacznego.
Zdrowe, pyszne i wygląda obłędnie ^^
OdpowiedzUsuń