SKŁADNIKI :
- dwie garście umytej i osuszonej roszponki
- 150 g łososia wędzonego lub gotowanego na parze
- 100 g sera pleśniowego lazur
- 1 gruszka pokrojona w plastry
- 1-2 suszone pomidory, drobno pokrojone
- kilka ciemnych oliwek,pokrojonych w talarki
- owoce granatu do posypania
SOS WINEGRET :
- 1 łyżka soku z cytryny
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól do smaku
- świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- 1 łyżeczka musztardy
- 4 łyżki przegotowanej wody
PRZYGOTOWANIE :
Na talerz układamy cienkie plastry gruszki, na to rozkładamy roszponkę, kawałki łososia oraz pokruszony ser, na to dodajemy kawałki suszonych pomidorów i plasterki oliwek. Sałatkę polewamy sosem vinegret i posypujemy owocem granatu. Sałatkę podajemy od zaraz lub
przechowujemy w lodówce. Smacznego.
Prześlij komentarz