SAŁATKA Z ŁOSOSIEM, SEREM PLEŚNIOWYM I GRUSZKĄ

12.01.2015
data:post.title
Sałatka z łososiem, serem pleśniowym i gruszką to bardzo szybki pomysł na pyszną przekąskę lub lekki obiad. Całość  polana sosem winegret i posypana owocem granatu co podnosi jej walory smakowe i zdrowotne.


                                                                   SKŁADNIKI : 
  • dwie garście umytej i osuszonej roszponki
  • 150 g łososia wędzonego lub gotowanego na parze
  • 100 g sera pleśniowego lazur
  • 1 gruszka pokrojona w plastry
  • 1-2 suszone pomidory, drobno pokrojone
  • kilka ciemnych oliwek,pokrojonych w talarki 
  • owoce granatu do posypania

                                                              SOS WINEGRET : 
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 łyżki oliwy z oliwek 
  • sól do smaku 
  • świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka musztardy 
  • 4 łyżki przegotowanej wody
Składniki na sos mieszamy w miseczce. W razie konieczności, gdyby sosu było zbyt mało dolewamy odrobinę oliwy z oliwek.

                                                            PRZYGOTOWANIE : 

Na talerz układamy cienkie plastry gruszki, na to rozkładamy roszponkę, kawałki łososia oraz pokruszony ser, na to dodajemy kawałki suszonych pomidorów i plasterki oliwek. Sałatkę polewamy sosem vinegret i posypujemy owocem granatu. Sałatkę podajemy od zaraz lub 
przechowujemy w lodówce. Smacznego. 


Prześlij komentarz