KARTOFLAK CZYLI ŚLĄSKA BABKA ZIEMNIACZANA

07.01.2015
data:post.title
Przepis na babkę ziemniaczaną jest bardzo stary, wprawdzie jadałam ją u mojej babci przez co bardzo ją lubię. Babka często jest pieczona w formie keksowej, jest wtedy wyższa, jednak żeby szybciej się upiekła użyłam formy na tartę. Kartoflak jest chrupiący na zewnątrz, pachnący, idealny na ciepło i zimno z kleksem gęstej śmietany. Polecam.


                                                                       SKŁADNIKI : 
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 20 dkg wędzonego boczku
  • 20 dkg kiełbasy 
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do wysmarowania formy
  • śmietana do dekoracji
                                                                    PRZYGOTOWANIE : 

Ziemniaki ocieramy, myjemy i ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Boczek, kiełbasę i cebulę drobno kroimy, przekładamy na patelnię z dodatkiem soli i pieprzu, mieszając pieczemy aż wszystko ładnie się zarumieni.
Do ziemniaków dodajemy, jajka, mąkę, podpieczoną cebulę z boczkiem i przyprawy, mieszamy.
Formę smarujemy olejem, wykładamy masę i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez około 40 minut aż ładnie się zarumieni. Kartoflak podajemy ciepły z dodatkiem gęstej śmietany. Smacznego :)






1 komentarz

  1. Świetny przepis, babka wygląda bardzo apetycznie! Właśnie takie smaki mają szansę na wygraną w naszym konkursie kulinarnym. Wystarczy, że dodasz do wpisu grafikę konkursową i kilka zdań od siebie (info dostępne na stronie https://e-turysta.net/konkurs-kulinarny/), a będziesz mogła wygrać chociażby aparat cyfrowy i promocję na Smaker.pl. Pozdrawiam i powodzenia! :)

    OdpowiedzUsuń