SKŁADNIKI :
- 1 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 20 dkg wędzonego boczku
- 20 dkg kiełbasy
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 jajka
- sól i pieprz do smaku
- olej do wysmarowania formy
- śmietana do dekoracji
Ziemniaki ocieramy, myjemy i ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Boczek, kiełbasę i cebulę drobno kroimy, przekładamy na patelnię z dodatkiem soli i pieprzu, mieszając pieczemy aż wszystko ładnie się zarumieni.
Do ziemniaków dodajemy, jajka, mąkę, podpieczoną cebulę z boczkiem i przyprawy, mieszamy.
Formę smarujemy olejem, wykładamy masę i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez około 40 minut aż ładnie się zarumieni. Kartoflak podajemy ciepły z dodatkiem gęstej śmietany. Smacznego :)
Świetny przepis, babka wygląda bardzo apetycznie! Właśnie takie smaki mają szansę na wygraną w naszym konkursie kulinarnym. Wystarczy, że dodasz do wpisu grafikę konkursową i kilka zdań od siebie (info dostępne na stronie https://e-turysta.net/konkurs-kulinarny/), a będziesz mogła wygrać chociażby aparat cyfrowy i promocję na Smaker.pl. Pozdrawiam i powodzenia! :)
OdpowiedzUsuń