Empanadas to pierogi kuchni argentyńskiej, nadziewane różnymi farszami ale przeważnie mięsem z warzywami. Pierogi są duże a piecze się je w piekarniku lub głębokim oleju. Podajemy z ostrym sosem chilli lub zjadamy same.
SKŁADNIKI NA CIASTO :
- 2 i 1/2 szklanki maki pszennej
- 4 łyżki oliwy z oliwek Manini classico extra vergine
- 1 jajko
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 20 g drożdży
- 1 płaska łyżeczka soli
Drożdże rozpuszczamy w wodzie, do miski wsypujemy mąkę, sól, wbijamy jajko, wlewamy oliwę i rozpuszczone drożdże. Zagniatamy elastyczne, gładkie ciasto. W razie konieczności, gdyby ciasto było zbyt twarde dolewamy wody. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
FARSZ :
- 30 dkg chudego mięsa mielonego, u mnie szynka
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- mała marchewka
- 2 łyżki oliwy Monini classico extra vergine
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1/2 puszki fasoli czerwonej
- garść mrożonej fasolki szparagowej
- 1 papryczka chilli dla odważnych
- 1 ząbek czosnku
- 1 jako
- sól, pieprz do smaku
Na patelni rozgrzewamy oliwie, podpiekamy cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę, dodajemy marchewkę pokrojoną w kostkę, papryczkę chilli drobno pokrojoną bez pestek, mięso, fasolkę, kukurydzę i fasolę czerwoną odcedzoną z zalewy. Ciągle mieszamy aż mięso się podpiecze i płyny całkowicie odparują. Na koniec doprawiamy farsz solą i pieprzem. Po ostygnięciu dodajemy do farszu jajko i mieszamy.
PRZYGOTOWANIE :
Na posypany mąką blat wykładamy wyrośnięte ciasto, zagniatamy pozbawiając je pęcherzyków powietrza, Dzielimy na 5-6 kawałków, każdy rozwałkowujemy na placek średniej wielkości, na każdy kładziemy po dużej łyżce farszu i zlepiamy jak pierogi. Empanadas przekładamy na natłuszczoną blaszkę, smarujemy je po wierzchu rozmąconym jajkiem i pieczemy w piekarniku 30 minut w temperaturze 170 * C. Podajemy ciepłe, smacznego.
Są pyszne. Robiłam je już kilka razy. Polecam.
OdpowiedzUsuń