EMPANADAS - PIEROGI Z MIĘSEM PIECZONE W PIEKARNIKU

16.01.2015
data:post.title
Empanadas to pierogi kuchni argentyńskiej, nadziewane różnymi farszami ale przeważnie mięsem z warzywami. Pierogi są duże a piecze się je w piekarniku lub głębokim oleju. Podajemy z ostrym sosem chilli lub zjadamy same.


                                                           SKŁADNIKI NA CIASTO :
  • 2 i 1/2 szklanki maki pszennej
  • 4 łyżki oliwy z oliwek Manini classico extra vergine
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 20 g drożdży
  • 1 płaska łyżeczka soli
Drożdże rozpuszczamy w wodzie, do miski wsypujemy mąkę, sól, wbijamy jajko, wlewamy oliwę i rozpuszczone drożdże. Zagniatamy elastyczne, gładkie ciasto. W razie konieczności, gdyby ciasto było zbyt twarde dolewamy wody. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

                                                                    FARSZ :
  • 30 dkg chudego mięsa mielonego, u mnie szynka
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • mała marchewka 
  • 2 łyżki oliwy Monini classico extra vergine
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 puszki fasoli czerwonej
  • garść mrożonej fasolki szparagowej
  • 1 papryczka chilli dla odważnych
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jako
  • sól, pieprz do smaku
 Na patelni rozgrzewamy oliwie, podpiekamy cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę, dodajemy marchewkę pokrojoną w kostkę, papryczkę chilli drobno pokrojoną bez pestek,  mięso, fasolkę, kukurydzę i fasolę czerwoną odcedzoną z zalewy. Ciągle mieszamy aż mięso się podpiecze i płyny całkowicie odparują. Na koniec doprawiamy farsz solą i pieprzem. Po ostygnięciu dodajemy do farszu jajko i mieszamy.

                                                          PRZYGOTOWANIE :

 Na posypany mąką blat wykładamy wyrośnięte ciasto, zagniatamy pozbawiając je pęcherzyków powietrza, Dzielimy na 5-6 kawałków, każdy rozwałkowujemy na placek średniej wielkości, na każdy kładziemy po dużej łyżce farszu i zlepiamy jak pierogi. Empanadas przekładamy na natłuszczoną blaszkę, smarujemy je po wierzchu rozmąconym jajkiem i pieczemy w piekarniku 30 minut w temperaturze 170 * C. Podajemy ciepłe, smacznego.




Odkrywaj Mistrzowskie Smaki

Prześlij komentarz