świetnie się uzupełniają przez co deser jest bardzo smaczny. Ze względu na brak truskawek o tej porze roku przygotowałam go z owoców mrożonych. Polecam.
SKŁADNIKI :
- 500 g truskawek mrożonych lub świeżych
- 4-5 łyżek cukru
- 400 ml śmietany 30 %
- 2 cukry waniliowe
- 2 śmietanfixy
- 6-7 sztuk białej bezy
Truskawki, rozmrażamy lub oczyszczamy, dodajemy cukier i mielimy blenderem na gładką masę.
Bardzo zimną śmietanę ubijamy z cukrami waniliowymi, mikserem na najwyższych obrotach na sztywno. Pod koniec ubijania wsypujemy zagęstnik, jeszcze chwilkę ubijamy i odkładamy bitą śmietanę do lodówki.
Na dno pucharków ( 5-6 szklanek) wlewamy zmielone truskawki, na to posypujemy pokruszone bezy i dajemy porcje bitej śmietany. Następnie znowu truskawki, beza i śmietana. Desery dekorujemy kawałkami owoców i listkami mięty. Podajemy od zaraz lub przechowujemy w lodówce.
Smacznego.
Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń