DESER ETON MESS Z TRUSKAWKAMI

13.01.2015
data:post.title
Deser Eton Mess to tradycyjny angielski słodki przysmak, popularny szczególnie w letnich porach roku, jak się można domyśleć z nazwy, ten słodki deser wynaleziono w ekskluzywnej prywatnej szkole Eton, jest on zawsze podawany w czasie corocznej gry w krykieta. Połączenie bitej śmietany, bezy i truskawek.
świetnie się uzupełniają przez co deser jest bardzo smaczny. Ze względu na brak truskawek o tej porze roku przygotowałam go z owoców mrożonych. Polecam.


                                                                  SKŁADNIKI : 
  • 500 g truskawek mrożonych lub świeżych
  • 4-5 łyżek cukru
  • 400 ml śmietany 30 %
  • 2 cukry waniliowe
  • 2 śmietanfixy
  • 6-7 sztuk białej bezy
                                                           PRZYGOTOWANIE : 

Truskawki, rozmrażamy lub oczyszczamy, dodajemy cukier i mielimy blenderem na gładką masę.
Bardzo zimną śmietanę ubijamy z cukrami waniliowymi, mikserem na najwyższych obrotach na sztywno. Pod koniec ubijania wsypujemy zagęstnik, jeszcze chwilkę ubijamy i odkładamy bitą śmietanę do lodówki.
Na dno pucharków ( 5-6 szklanek) wlewamy zmielone truskawki, na to posypujemy pokruszone bezy i dajemy porcje bitej śmietany. Następnie znowu truskawki, beza i śmietana. Desery dekorujemy kawałkami owoców i listkami mięty. Podajemy od zaraz lub przechowujemy w lodówce.
Smacznego.



Prześlij komentarz