PULPETY Z RYŻEM, MIĘSEM I PIECZARKAMI

29.01.2015
data:post.title
Pulpeciki to przysmak nie jednej osoby a zwłaszcza dzieci. Przygotowuje się je na obiad, jako przekąskę lub do zupy. Można je ugotować na parze lub obtoczyć w bułce i upiec. Dzisiaj przygotowałam je pieczone, chrupiące z zewnątrz z mięciutkie w środku, do tego ziemniaki lub makaron i sos pomidorowy.


                                                                    SKŁADNIKI : 
  • 3/4 szklanki ryżu ugotowanego i ostudzonego
  • 20 dkg pieczarek
  • 30 dkg chudego mięsa mielonego
  • 1 marchewka
  • 1 cebulka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • sól, pieprz ziołowy do smaku
  • 1/2 łyżeczka ziół prowansalskich
  • odrobina jarzynki 
  • 2 łyżki oliwy
  • bułka tarta do obtoczenia pulpetów
  • olej do smażenia
                                                               PRZYGOTOWANIE : 

Marchew, pierzarki i cebulę ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Podpiekamy warzywa na 2 łyżkach oleju na patelni, doprawiamy pieprzem, solą i ziołami prowansalskimi. Mieszamy aż płyny całkowicie odparują. Odkładamy do ostudzenia.
Do miski przekładamy ugotowany ryż, mięso mielone, ostudzone warzywa, wbijamy jajko i doprawiamy masę do smaku.
Formujemy małe pulpeciki które dokładnie obtaczamy w bułce tartej. Pieczemy kilka minut w głębokim oleju, ja użyłam do tego frytkownicy.
Pulpety są pyszne zjadane nawet same ale polecam podać je z ziemniakami lub makaronem, polane sosem pomidorowym.






2 komentarze

  1. Wygląda bosko!

    Zapraszam do siebie! Dziś przepis na pyszne śniadanie - jajka w pomidorach!

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń