SKŁADNIKI :
- 3/4 szklanki ryżu ugotowanego i ostudzonego
- 20 dkg pieczarek
- 30 dkg chudego mięsa mielonego
- 1 marchewka
- 1 cebulka
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- sól, pieprz ziołowy do smaku
- 1/2 łyżeczka ziół prowansalskich
- odrobina jarzynki
- 2 łyżki oliwy
- bułka tarta do obtoczenia pulpetów
- olej do smażenia
Marchew, pierzarki i cebulę ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Podpiekamy warzywa na 2 łyżkach oleju na patelni, doprawiamy pieprzem, solą i ziołami prowansalskimi. Mieszamy aż płyny całkowicie odparują. Odkładamy do ostudzenia.
Do miski przekładamy ugotowany ryż, mięso mielone, ostudzone warzywa, wbijamy jajko i doprawiamy masę do smaku.
Formujemy małe pulpeciki które dokładnie obtaczamy w bułce tartej. Pieczemy kilka minut w głębokim oleju, ja użyłam do tego frytkownicy.
Pulpety są pyszne zjadane nawet same ale polecam podać je z ziemniakami lub makaronem, polane sosem pomidorowym.
Wygląda bosko!
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie! Dziś przepis na pyszne śniadanie - jajka w pomidorach!
www.paczekwkuchni.blogspot.com
Pozdrawiam!:)
Pieknie i pysznie !! [pozdrawiam
OdpowiedzUsuń